Material capítol 2 – ECOLOGIA

La xarxa és plena de continguts que aprofundeixen en allò que perjudica el medi ambient, però també és plena de blocs i espais web amb centenars de consells per a aconseguir un món més sostenible.

Una illa de brossa!

Sembla increïble, però és ben cert. Tant a l’oceà Atlàntic com al Pacífic, existeixen unes enormes illes formades per residus flotants. Aquestes enormes extensions de residus tòxics tenen unes mides que espanten: més de 70 vegades la superfície de la Península Ibèrica. I és que porten més de 50 anys formant-se amb el material contaminant d’Amèrica i d’Àsia.


Els 10 llocs més contaminats de la Terra


Reduir, reciclar, reutilitzar

Com bé ens explica en Pol al capítol 2 d’”Al Pot Petit”, si volem cuidar el planeta, a casa podem seguir la llei de les tres erres (3R). Reduir, reciclar i reutilitzar. En Pol ens explica en què consisteix cada R, però si t’has quedt amb ganes de saber-ne més, consulta els següents enllaços!

[Reduir, Reutilitzar i Reciclar]
[La ley de las tres erres] (Conciencia animal)


Reciclatge Divertit

Què en penseu, del reciclatge? L’espai “Un forat a la butxaca” explica, en aquest capítol, com aprofitar al màxim el paper i com reciclar-lo quan ja no es pugui fer servir més: [El paper].

Al Pot Petit ja hem vist com la canalla coneix tots els secrets i tècniques del reciclatge. Ara, podem aprendre quelcom més amb l’ajuda d’en Guai, que arriba directament des de Mallorca…

Però… sabeu com funciona realment el procés del reciclatge? Descobrim-ho amb el següent vídeo…

A casa, podeu començar per reutilitzar el paper que quasi bé no feu servir. Si no sabeu com fer-ho, feu cas al nostre superheroi preferit:

Els petits canvis, són poderosos… sembla ser.


És cert l’escalfament global?

a hem vist al programa com el fenomen de l’escalfament global suposa una acceleració de l’escalfament de la terra a causa de l’acumulació de gasos contaminants a l’atmosfera.

En aquest vídeo ens arriba una explicació clara i contundent des de Colòmbia:

No obstant això, algunes teories són contràries a considerar que l’home sigui el causant d’aquest escalfament planetari. Els seus defensors afirmen que el planeta ja s’escalfa per sí sol, i que la contaminació no és motiu suficient per perjudicar tant l’entorn.. També consideren que l’anomenat canvi climàtic és una gran mentida darrera la qual s’oculten interessos de certs grups que fan pressió mediàtica.

Qui creieu que té la raó?

Per tal d’esbrinar-ho, us recomanem el visionat d’alguns reportatges de referència. Una bona manera d’aprendre i passar la tarda. Us sorprendran!

“Una Veritat Incòmoda”: mític documental on l’exvicepresident dels EEUU, Al Gore, on ens exposa els temors més famosos sobre el canvi climàtic.

“El gran frau de l’escalfament global”: critica els profetes del canvi climàtic advertint que la seva intenció és que no gaudim de la vida tal i com l’hem organitzat: consumint i embrutant. Un punt de vista interessant!

I finalment, un petit homenatge temàtic per part d’uns personatges ben coneguts:


Els nens també hi diuen la seva

Aquí podem visionar [la revista digital 3/4 de futur], realitzada per alumnes de Sisè de Primària del CEIP Ramon Massip fa un parell d’anys. Els nens expliquen els aspectes que més els preocupen del canvi climàtic. Vosaltres també podeu ser reporters de l’ecologia, com ells! Us animeu?

[Revista 3/4 de Futur -- Continguts i equip]


Ecologia vs economia

L’economia i l’ecologia estan molt relacionades. Els països rics contaminen molt més que els pobres. Tenen més indústries, més vehicles i més comoditats. L’estil de vida dels seus habitants es basa en el consum de productes. I com més consumim, més llencem. Sovint, per tornar a comprar les mateixes coses més noves.

Els països rics tenen tecnologia per tractar els residus. Però també envien al Tercer Món el que no els surt a compte reciclar. Piles, material informàtic, plom… Als països pobres hi treballa molta gent reciclant-los manualment.

Qui millor per resumir-ho que la Mafalda:

Si voleu entendre en 2 minuts i mig el món on viviu, visioneu el trailer de Baraka, un documental experimental de l’any 1992, però tan actual com llavors…

A més, el nombre d’habitants del planeta creix a un ritme molt alt. Fa cent anys, hi havia al món 2 mil milions de persones. Que s’han triplicat fins als 6 mil milions actuals. Per al 2025, es preveu arribar als 9 mil milions d’habitants. El problema és que ni els recursos naturals ni els aliments augmenten a aquest ritme. I caldrà buscar noves formes de gestionar-los.

Menys… és més??


Parcs Naturals i Biodiversitat

[Llistat dels Parcs Naturals de Catalunya]

Els parcs i paratges naturals són indrets privilegiats per a la pràctica d’esports i activitats a l’aire lliure de tot tipus. Tant si es tracta d’ecoturisme com de turisme actiu o de natura, dur-los a terme als racons més bells del nostre país és un privilegi.

Us convidem, doncs, a descobrir els secrets més ben guardats de la nostra natura i a conèixer la vida rural de les poblacions que es troben dins i al voltant d’aquests espais protegits.


Com bé ens explica la Laura al programa, la biodiversitat és la “variabilitat d’organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre altres coses, els terrestres i marins i altres ecosistemes aquàtics i els complexes ecològics dels què formen part; comprèn la diversitat dins de cada , entre les espècies i dels ecosistemes” (Viquipèdia)

Existeix un cercador perquè pugueu consultar quines espècies animals i/o vegetals habiten a la zona on viviu. L’han dissenyat la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona. Feu-hi una ullada!

[Cercador d’espècies animals i vegetals]


Rock ecològic

Sexe, drogues i… ecologia?
[Grupos de rock ‘ecológicos’ en EEUU]


Enllaços complementaris

[Consum i ecologia, ¿Por qué debemos CONSUMIR MENOS?]
[Menjar productes propers per no consumir energia]
[El viaje de 10.000 km de una manzana]


Jocs per aprendre’n més

[El Reciclatge]
Consorci per a la Geestió de Residus del Vallès Occidental

[El joc del Reciclatge]

I si teniu ganes de fer manualitats…
[Joguines amb materials reciclats]


Acceptem propostes!

Si ens voleu proposar altres recursos per fer créixer aquest bloc, no teniu més que afegir un comentari al capítol de l’Ecologia i l’afegirem amb el vostre nom a la pàgina de recursos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *