Material capítol 3 – LA CRISI

Vos convidem a seguir informant-vos per entendre millor què és això de la crisi!

Que els nens no paguin la crisi

Com hem vist al programa, una de les principals preocupacions del Martí, l’Helena i l’Àlex és que, per culpa de la crisi, molts nens no poden comprar joguines… però tampoc poden cobrir les seves necessitats bàsiques. Aquí us presentem una iniciativa de la [Federació d’Entitats d’Atenció i Educació a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA)] que pretén evitar precisament això: que el nens acabin pagant la crisi.

Més informació al [blog del Criatures].


Islàndia, o la gent contra els banquers

Al Pot Petit, us hem fet cinc cèntims de com Islàndia ha encarat la crisi d’una manera… diferent. Cortesia del web Racó Català, aquí teniu un link on s’explica força bé el que ha passat en aquest país els darrers temps, i com els islandesos han decidit, via votació popular, no haver d’asumir els costos socials de l’especulació dels banquers.

[Islàndia, la revolució silenciosa, Racó Català]

Si voleu saber més, aquí teniu alguns documentals i notícies que amplien el tema:

[Islandia: documental sobre uno de los responsables de la crisis]
[TV3 -- Telenotícies -- Entrevista a l’inspirador de la revolta islandesa]


Breu origen de la crisi

La tendència general considera que la devallada financera actual té el seu origen als Estats Units. Ara, vestim-nos per un moment amb trajo i corbata, agafem el maletí i exercim d’economistes improvisats… i comencem una recerca per internet de vídeos que ens ajudin a entendre millor com es va gestar aquest desgavell ja fa 4 anys.

D’una banda, en la nostra recerca trobarem abans de res una animació que explica, de manera força gràfica, quins són els elements claus de la crisi hipotecària al país de la Coca Cola.

Per als grans, existeix un documental que fa poc es va estrenar als nostres cinemes, i que analitza amb profunditat quin paper van tenir els agents econòmics americans (bancs i agències de valoració) en l’inici de la crisi de les hipoteques subprime. Es titula “Inside Job”, i us el recomenem! Aquí en teniu el trailer:

Però si el que volem és una explicació magistral, a càrrec d’un expert en la matèria, parem atenció a la Master Class del Professor Leopoldo Abadía, en una de les seves entrevistes televisives:

Com veiem, al nostre país, a més, la crisi global ha coincidit amb l’esgotament d’un model econòmic que es basava prácticament només en el negoci de la construcció de pisos.

Per entendre algunes dades clau amb una mica de sentit de l’humor -- de vegades, el millor dels sentits… -- , no us perdeu aquest conte sarcàstic… basat en fets reals.


Què és el capitalisme?

Ja hem vist com als nostres protagonistes els costa definir què és el capitalisme. De fet, fins i tot als adults ens costa fer-ne una definició concreta. No és fàcil explicar amb poques paraules tot un sistema econòmic, especialment quan vivim dins d’ell i costa agafar perspectiva!
Podem agafar per bona la definició del web Historiaparatodos, on se’ns donen pinzellades històriques per entendre millor l’origen del tema.

[Concepto, origen y etapas del capitalismo, Historia para todos]

En la història recent, hi ha hagut diverses crisis que han posat en dubte el sistema econòmic capitalista. Les més recordades són les dels anys 1929 (l’anomenat crack de Wall Street), 1973 i 1992. Però és ara quan l’opinió pública comença a posar en qüestió el model capitalista, tal vegada obrint la porta a un nou sistema econòmic desconegut… Quin creieu que podria ser, aquest futur financer?

Com a resum, quedem-nos amb les paraules d’un expert en la matèria: el gran Marx… Groucho Marx.

[El capitalismo según (Groucho) Marx, El manifiesto]


Afecta la crisi al Pare Noel?

La resposta, en [aquest vídeo]


Acceptem propostes!

Si ens voleu proposar altres recursos per fer créixer aquest bloc, no teniu més que afegir un comentari al capítol de La crisi i l’afegirem amb el vostre nom a la pàgina de recursos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *