Material capítol 5 – LA POR

La por en altres cultures

Un dels assumptes de debat entre els protagonistes del programa, és si tenim les mateixes pors al nostre país que a la resta del món. Doncs bé, coneixeu el programa El Sol de la Nit? El podeu visionar a través el portal edu3.cat. Nens europeus, africans, asiàtics i àrabs d’entre 5 i 12 anys opinen sobre com es viu la Por en les seves cultures, i què és el que a ells més els espanta.

[El sol de la nit -- La por]


Les fòbies

La por és un mecanisme de defensa que ajuda al nen a evitar situacions potencialment perilloses. Apareix quan se sent en perill, sigui per una amenaça real o imaginària. És una resposta normal que prepara el cos per a reaccionar davant la situació.

La fòbia és una por que està fora de lloc. És una por exagerada, que apareix o persisteix a edats inadequades (la por dels gossos és normal als tres anys, però és una fòbia als quinze), es repeteix davant la mateixa situació o objecte, és persistent, i altera la vida del nen, essent una font d’angoixa i de patiment per a ell.

[Aquestes són les fòbies més habituals, jouscout.com]


Terror al cinema

Ens ajudeu a repassar les pel·lis de terror més esfereidores de la història del cinema?

[Las 50 mejores películas de terror del siglo XX, Tejiendo el mundo]

Quines afegiríeu al llistat? Compte, algunes són per majors de 18 anys… vegeu-les amb el permís dels pares… o potser tindreu malsons nocturns!

De totes maneres, no totes les pel·lícules on apareixen monstres són per fer por als nens. D’altres són una bona excusa per gaudir d’un món de fantasia:

Donde viven los monstruos

 

Però si voleu viure un malson simpàtic, recordeu amb nosaltres aquest gran clàssic de l’animació més “terrorífica”:

Pesadilla antes de Navidad

En Pere sense por

ersió americana d’un dels contes de referència del programa! Cortesia de la factoria Jim Henson en una de les grans sèries infantils de la història de la tele: El contacontes! (The Storyteller).

El cuentacuentos -- Juan sin miedo (Part 1)
El cuentacuentos -- Juan sin miedo (Part 2)
El cuentacuentos -- Juan sin miedo (Part 3)


Literatura de terror

Ja hem vist al programa com l’Edgar Allan Poe (EEUU, 1809-1849) és l’escriptor considerat com a inventor del terror modern: històries urbanes inspirades en terror eminentment psicològics.

[Els contes d’Edgar Allan Poe a la xarxa]

Us atraparà, de ben segur.

Per als més petits, si la plom de Poe us resulta massa feixuga, teniu un gran nombre de col·leccions literàries dedicades al gènere de la Por.

[Llistat de llibres de por]

Els heu llegit? Quin us ha fet passar un tràngol? Recomaneu-nos el que més us agradi!! [Comenteu-nos-ho al capítol de la por] i podreu guanyar premis :)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *