Material capítol 6 – VIDA ONLINE

Història d’Internet

“Jo, sense internet… no seria jo”, diu la Paula al programa de La Vida Online. Internet ja forma part de la nostra quotidianeitat, i se’ns fa molt difícil imaginar la nostra vida sense l’ús de la xarxa. Per això, us proposem un repàs de la història d’Internet… i com que el temps (de navegació) és or, us l’oferim en només 8 minuts:


Jugar online

Queda clar que als nostres protagonistes els encanta jugar per internet. És una manera fàcil i ràpida d’entretenir-se, i a més, permet competir amb altres usuaris. A continuació, us oferim un recull d’alguns jocs educatius online, cortesia del portal PetitaXarxa.cat i Edu365:

[Jocs PetitaXarxa.cat]
[Jocs Trenca’t el cap -- Edu365]

També podeu conèixer en primera persona un dels jocs preferits de l’Adrià:

[Farmerama]

Farmerama és un simulador online on et converteixes en un granger virtual i has de cuidar els animals i les plantes del teu propi mas. Al principi de la partida comences amb només un molí i un tanc d’aigua, i poc a poc cal anar fent crèixer el negoci. Es tracta d’un joc d’estratègia molt conegut a la xarxa!


Twitter

Hem vist com els nostres protagonistes viuen en primera persona la febre del Facebook, però sembla ser que, en canvi, no fan servir Twitter, tot i que en coneixen l’existència.

[twitter.com]

Twitter és un servei que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text d’una longitud màxima de 140 caràcters (denominats tweets, tuits, o piulades) per mitjà del mateix web de Twitter o bé aplicacions d’ordinador o telèfon mòbil.

[Twitter, Viquipèdia]

Com funciona?

Però la gràcia del Twitter, més que opinar, és poder seguir els tweets d’altra gent, i especialment dels famosos: cantants, futbolistes, polítics… Tots hi volen deixar la seva empremta, i el Twitter dóna l’oportunitat de comunicar-s’hi directament.

Un altre element important del món del Twitter és l’humor. Gran part dels usuaris més seguits l’utilitza en els seus missatges…. Malgrat no ser humoristes! De vegades, fins i tot, ho fan sense adonar-se’n, dient coses sense gaire sentit… provocant el deliri dels seus seguidors.

[Sigue a tus ídolos]

I és que a twitter, qualsevol opinió es pot convertir instantàniament en el més consultat del dia, esdevenint fenòmen de masses. Llavors parlarem de trending topic.

A qui seguiu pel twitter? Podeu deixar el vostre comentari més avall. Recomaneu-nos els tweets més divertits!


La identitat online

Les xarxes socials, i Facebook en particular, són motiu de reflexió entre els més grans, que veuen que els petits de seguida entenen i participen del nou univers online del segle XXI.

Publicar un perfil a una xarxa social és com crear un anunci d’un mateix: cal triar de manera adient la fotografia, la informació personal, els links i fins i tot els colors amb què vestirem el nostre Espai al web. Ens convertim, en definitiva, en publicistes!! I la marca que anunciem som nosaltres mateixos…

Al Pot Petit, hem investigat els debats que suscita el Facebook. I n’hi ha de molt interessants.

Importa més l’aparença que allò que un mateix és? Som el que som, o el que els altres veuen de nosaltres? Descobriu-ho al següent enllaç:

[Yo soy mi Facebook, La Vanguardia 26/07/2011]


La intimitat online

La intimitat és allò que un no vol que els altres sàpiguen d’un mateix. Però, sabríeu definir què és el pudor?

[Las redes sociales hacen perder el pudor, La Vanguardia 09/07/2011]

Creieu que Internet ha canviat la manera com protegim la nostra intimitat?


ONG ciber-protectora

Passem massa hores davant de l’ordinador? Qui es preocupa de combatre els continguts inadequats? Es pot garantir la seguretat dels menors? Descobrim-ho en aquesta interessant entrevista:

[Para Todos La 2 -- ONG Protección en Internet]


Les xarxes socials, al cinema

El 2010, una pel·lícula va causar furor entre els fans del cinema… i del Facebook. Es tracta de La red social, de David Fincher, basada en la vida del creador d’aquesta xarxa social, en Mark Zuckerberg. Us la recomanem!

Menys coneguda és la pel·lícula catalana Blog, estrenada aquest mateix any. Hi podem seguir les experiències de 7 adolescents que expliquen per la webcam el seu dia a dia, les seves emocions i sentiments. Vegeu-ne el trailer, us sorprendrà!


Navegar amb seny

Internet té moltes coses bones però com a tot a la vida hem d’anar amb compte per no tenir un ensurt. Per tal de saber quines coses és bo fer a la xarxa i quines hem d’evitar, podem consultar manuals que ens ensenyen la manera de fer un bon ús d’internet:

[A internet posa-hi seny. CESICAT]


Com cada setmana podeu fer-nos comentaris aquí o al capítol de la setmana i participar al sorteig de llibres i jocs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *