L’actualitat parlamentària de l’última setmana s’ha traslladat del Parc de la Ciutadella a la plaça Sant Jaume i, en concret, al Palau de la Generalitat. Allà ha tingut lloc l’esperada cimera sobre el pacte fiscal. Tots els partits van exposar-hi els seus punts de vista, en bona part divergents respecte de la proposta del govern -tot i que s’insinuen algunes aproximacions. Al programa d’avui coneixerem de primera mà aquestes propostes.
L’entrevista de la setmana és amb l’alcalde de Berga i president del Patronat de la Patum, Juli Gendrau,.

Publicat dins de Capítols
Etiquetat com a , , ,
Comparteix:

Amb la cimera pel pacte fiscal a tocar, aquesta setmana els grups polítics han fet més evident els seus punts de vista sobre la necessitat de modificar el sistema de finançametn català. Hi ha coincidència a assenyalar que cal millorar-lo, però hi ha més dificultats per trobar punts d’acord sobre com aconseguir aquesta millora. Al pgorama d’avui, recollim el que expliquen els uns i els altres.
Rasquera i l’A-14 al Segrià componen el repàs a les qüestions d’actualitat més local que han passat pel Parlament durant una setmana en què les reaccions a les polèmiques declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, sobre la xiulada a la Casa Reial i a l’himne espanyol amb motiu de la final de la Copa del Rei també han generat tota mena de reaccions polítiques.
Amb l’alcalde de Camprodon, Esteve Pujol, ens apropem a la situació de dificultats que travessen els ajuntaments. En l’entrevista coneixerem els punts de vista d’aquest alcalde, que els viu en primera persona.

Publicat dins de Capítols
Etiquetat com a , , , , ,
Comparteix:

La Generalitat ha fet públics l’última setmana els detalls del tercer pla d’ajust pressupostari. En el programa d’avui coneixerem els detalls d’aquesta nova ronda de tisorades i les valoracions que se n’han fet tant des del govern com des dels partits de l’oposició. Mentrestant, els peatges mantenen un paper de protagonisme en l’actualitat parlamentària. L’última setmana també han estat actualitat les escoles bressol, a Barcelona, la seguretat a Alcarràs, la residència Mare de Déu de la Mercè a Tarragona i l’Hospital Josep Trueta, a Girona.
A l’entrevista, la presidenta d’Òmnium Cultual, Muriel Casals, esperona el Govern i el Parlament a transgredir la llei i, per tant, a tirar endavant l’opció de crear una hisenda pròpia.

Publicat dins de Capítols
Etiquetat com a , , ,
Comparteix:

Convergència i Unió ha fet explícita l’amenaça de crear una hisenda pròpia catalana que recapti tots els impostos en cas que les negociacions del pacte fiscal fracassin. L’advertència ha tornat a tensar les relacions entre el grup que fa costat al govern de la Generalitat i el que fins ara era el seu soci preferent, el PP.
L’última setmana també ha destacat la repetició de demanda d’un fons de rescat per als peatges catalans. El Parlament ha fet arribar aquesta demanda al Congrés. Precisament, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, explica més detalls sobre la negociació del rescat de peatges en l’entrevista d’aquesta setmana. En la mateixa entrevista, Recoder critica amb duresa la manca d’inversió de l’Estat en infraestructures a Catalunya.
Els grups polítics catalans també fan explícits els seus posicionaments sobre la nacionalització de Bankia, que s’ha conegut aquesta setmana.

Publicat dins de Capítols
Etiquetat com a , , , , , ,
Comparteix:

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha posat data al pagement de deutes de la Generalitat amb els ajuntaments. La segona quinzena de juny, els 253 milions que resten per abonar es començaran a pagar, segons va avançar Ortega l’última setmana. Els ajuntament tenien pendents 211 milions més, que han assumit les diputacions.
Mentrestant, en plena campanya de desobediència al pagament de peatges, el Parlament ha aprovat resolucions per recuperar els descomptes a tres vies de pagament de la demarcació de Barcelona. També hi ha resolucions acordades per aconseguir el soterrament de les vies del tren al pas per Figueres.
Aquesta setmana també ha destacat la visita a la Cambra del president del Parlament Europeu, Martin Schulz.
L’entrevista de la setmana afronta la reivindicació de suprimir els peatges a Catalunya, en particular els que es consideren amortitzats. En parla del diputat de SI Toni Strubell.

Publicat dins de Capítols
Etiquetat com a , , , , ,
Comparteix: