Cinema en l’era digital

Desactiva els comentaris

La introducció dels sistemes digitals en les sales de cinema es presenta com una de les vies per plantar cara a la principal font de competència, que és la pirateria. Els cinemes registren descensos d’espectadors, però el plantejament és convertir l’assistència al cinema en una experiència que té difícil reproducció enllà de la sala. La digitalització encara té menys incidència a Catalunya que en altres països europeus, però la tendència és imparable. Avui ‘Crèdit’ entra en un dels multisales que s’ha construït pensant en les novetats tecnològiques que ofereix el sector i repassa amb responsables del Gremi de Cinemes l’estratègia per actualitzar-se.

Amb el professor de l’IESE Alfredo Pastor repassem els moviments que ha fet l’Estat espanyol per adequar el sector financer a les circumstàncies econòmiques actuals, entre altres aspectes de l’actualitat econòmica. Per a Pastor, les reformes del sistema financer espanyol han arribat massa tard i això ha acabat afectant la resta de l’economia espanyola.

L’empresa Zeta Espacial, de Rubí, aprofita la tecnologia per crear la seva marca més emblemàtica, Peta Zetas, per treballar en nous productes. L’alta cuina és una de les sortides que impulsen l’activitat de la companyia vallesana.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , , ,
Comparteix:

Crèdit s’aproxima aquesta setmana al rescat europeu per a la banca espanyola acordat aquest dissabte amb una primera anàlisi d’urgència. L’investigador de l’Institut d’Anàlisi Econòmica, Albert Marcet exposa les claus del rescat i apunta quines conseqüències se’n poden derivar. El resum setmanal inclou també un primera aproximació al rescat, amb les declaracions més destacades del cap de setmana.

El Crèdit també analitza els primers passos del pla de pagament a proveïdors que ha acordat el govern, amb les valoracions que en fa la patronal dels petits i mitjans empresaris catalans i el cas particular d’una empresa de neteja que ha suprimit al màxim els serveis a administracions pels problemes de cobrament que patia.

I coneixerem la reinvenció de Lékué, una empresa fabricant d’articles de cuina que, a través del disseny i la innovació, ha passat dels canals massius de venda en establiments ‘tot a cent’ a establiments més sofisticats, fins a convertir-se en una marca de referència per al seu sector.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , ,
Comparteix:

La reinvenció de les fires locals

Desactiva els comentaris

Més enllà dels grans esdeveniments de caràcter global, Catalunya manté una rica oferta de fires locals. Al llarg de l’any s’organitzen més de 200 fires i l’existència de certàmens de gran tradició i arrelament territorial és decisiu per arribar a aquesta xifra. Les fires locals havien passat per un període d’indefinició arran de la irrupció de noves formes de comercialització i, sobretot, per la competència d’internet com a aparador de novetats. Moltes de les fires intenten fer compatible la tradició amb les novetats. ‘Crèdit’ s’acosta a una de les fires que han assajat aquesta tradició i analitza els canvis que s’han produït en les petites fires durant els últims anys.

El catedràtic d’Organització Econòmica Internacional de la Universitat de Barcelona, Francesc Granell, apunta els motius que estan conduint a xifres rècord en el diferencial de risc de l’economia espanyola. Aquest expert coneixedor de la realitat de la Unió Europea insisteix en la necessitat d’aprofundir en la concentració de polítiques continentals com una via de sortida compartida als problemes que estan afectant, particularment, els països de la perifèria.

Des de Girona, coneixerem la moneda ‘res’. És una forma de pagament alternatiu que aprofundeix en les relacions entre empreses i que, en els llocs on s’ha aplicat, ha actuat com a dinamitzador comercial. Un cop establerta entre empreses, es preveu aplicar la moneda per a transaccions amb particulars.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , ,
Comparteix:

El personal domèstic haurà de rebre forçosament un contracte laboral per part de les famílies. Aquest precepte, recollit en la nova normativa que regula el treball a la llar, ha de permetre que els treballadors (en la majoria dones) tinguin condicions laborals equiparables a la resta (vacances, pagues dobles, cobertura per accidents laborals…). Però en contrapartida ha suposat problemes, perquè no totes les famílies estan disposades a convertir-se en empresàries, el sobrecost que suposa el pagament de la seguretat social arriba a reduir els ingressos del personal i s’impedeix el règim especial que tenien algunes treballadores que es pagaven autònoms s’estengui i, en cas que no tinguin nou contracte perdrien els drets anteriors. Un seguit de disfuncions que analitzem en un reportatge en el qual també es calibra la incidència de la normativa en el sector professional de la neteja.

Amb Joan Clavera, degà de la Facultat d’Economia i Empresa de la UAB, analitzem alguns aspectes de l’actualitat europea. En concret, afrontem el nou debat que s’ha obert al si de la Unió Europea respecte a impulsar polítiques de creixement al costat de la imposició de l’austeritat vigent en els últims anys. És fruit de la victòria de François Hollande a les eleccions franceses.

El sector balneari del Vallès Oriental llança propostes per atraure visitants. Avui coneixerem les iniciatives de Termes la Garriga, un dels dos balnearis de la població vallesana, que complementa l’activitat tradicional amb sis paquets turístics, com les visites a un centre d’elaboració de cervesa artesana. El balneari també s’ha convertit en pioner en l’aplicació del ‘watsu’, un tractament oriental de relaxació.

Publicat dins de Programes, Reportatges
Etiquetat com a ,
Comparteix:

Un esclat de bombolla de còmic

Desactiva els comentaris

L’il·lustrador Aleix Saló ha recollit en dos llibres les causes i efectes de l’esclat de la bombolla immobiliària. A l’entrevista, el mateix autor explica el context que va reflectir a Españistan i que ara reprèn a Simiocràcia. Els vídeos que circulen a la xarxa per promocionar els dos llibres han tingut un ampli seguiment i, en el cas d’Españistan, va tenir una relació molt directa amb els moviments dels indignats, que l’autor no defuig.

‘Crèdit’ s’acosta a un viver d’empreses que, cinc anys després de la seva fundació, presenta bons resultats. Vila Icària, de Sant Joan de les Abadesses, ha proporcionat als emprenedors un punt de partida a la seva activitat, però el centre -vinculat a la Fundació Eduard Solé- també ha servit de residència per a joves amb voluntat de tirar endavant la seva empresa.

La sort que han tingut objectes destinats a resoldre problemes quotidians han tingut una sort diversa a l’hora de comercialitzar-se. Però independentment d’aquest sortida comercial, són d’interès per al Museu d’Idees i Invents de Barcelona (MIBA), que els exposa en ple nucli antic de la ciutat. Són objectes singulars que a més converteixen el mateix museu en una iniciativa innovadora. A ‘Crèdit’ coneixerem el MIBA i el seu impulsor, Pep Torres.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , , , , , , ,
Comparteix:

Tres reformes financeres en el curt espai d’un any i mig han posat fi al sistema català de caixes d’estalvis. Un fet que, en opinió de l’historiador de l’economia Francesc Cabana és molt preocupant. El motiu és doble: suposa desatendre un sector amb estretes vinculacions als territoris de procedència i comporta un nou element de recentralització a l’Estat. Cabana és el protagonista de l’entrevista d’aquesta setmana i explica el suport que, com a president de l’Ateneu Barcelonès, ha donat a la proposta de pacte fiscal del govern català, que planteja com una última oportunitat d’encaix entre Catalunya i Espanya.

Al ‘Crèdit’ d’avui coneixerem com s’elabora un dels principals indicadors econòmics. Rere l’IPC s’articulen polítiques econòmiques, com demostra l’intens interès del Banc Central Europeu a frenar la inflació, i s’apliquen revisions salarials i de pensions. Són trets que donen gran importància a aquesta referència i per fer el recompte es recull mensualment una mostra de 220.000 preus d’una cistella de prop de 500 productes, que s’escullen a partir d’una enquesta prèvia a consumidors. Un complex procés de recompte la validesa estadística del qual valorem amb un economista especialitzat.

Aquesta setmana ens desplacem a l’Empordà per conèixer l’experiència d’Ecoxarxa, una iniciativa econòmica alternativa que ja ha atret una setantena de socis.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , , , , ,
Comparteix:

Dues realitats del sector dels viatges conflueixen en una mateixa conclusió: internet ha suposat una revolució en aquest sector. Gairebé la meitat dels viatges es contracten directament per internet. Ho ha propiciat la mateixa xarxa com a eina i l’aparició d’operadors que han posat la tecnologia al servei d’una recerca ràpida que permet identificar la millor opció des de la pantalla de l’ordinador. Aquest ha estat el cas d’eDreams, una agència virtual amb seu a Barcelona que s’ha convertit en una de les primeres operadores mundials. Amb els seus reponsables coneixem les potencialitats d’internet i la capacitat de creixement que té aquesta activitat. A Barcelona, eDreams dóna feina a unes 400 persones. De dimensions molt més reduïdes, hi ha un seguit d’agències que han fet de l’especialització el tret distintiu i, al mateix temps, la font de supervivència. Per a aquestes agències, Internet ha estat també una eina fonamental per resistir en el mercat. Coneixerem l’experiència d’una d’aquestes agències, Viatges Tuareg.
Ens desplaçarem a Mataró per conèixer la iniciativa de tres dones emprenedores. Sèrie B Market és un concepte de mercat alternatiu molt popular a Londres que neix amb la voluntat d’unir mercat i cultura en un sol recinte. A més, també té la intenció de transformar el concepte de consum, apostant i promovent el comerç de proximitat, responsable i sostenible. Un mercat d’alimentació i segona mà i un altre d’art i disseny conformen l’activitat d’aquesta iniciativa que també compta amb tallers i activitats culturals.
I ens familiaritzarem amb alguns dels conceptes que estan marcant l’actualitat econòmica els últims mesos, com la reforma del sistema financer. El director d’inversió de l’Associació de Professionals i Assessors d’Inversió i Finançament, Arcadi Orrit, en veurem els pros i les contres i determinarem els motius que estan frenant l’accés al crèdit de les empreses, tot i que aquest és l’objectiu que ha expressat el govern per impulsar aquesta reforma.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , , , , , ,
Comparteix:

Novetats de la campanya de la renda

Desactiva els comentaris

La cita anual amb l’agència tributària ha començat aquest mes d’abril. Milers d’esborranys estan disponibles a la xarxa i els interessats a accelerar l’ingrés si la declaració els surt a retornar s’incrementen, fins al punt que durant els primers dies el sistema va estar col·lapsat. En el ‘Crèdit’ d’avui remarquem les novetats més notables d’aquesta campanya, que es tancarà el 2 de juliol. Destaca la recuperació de les desgravacions per la compra d’habitatge i, en canvi, la supressió de les bonificacions per nadó. Responsables de l’agència tributària expliquen les grans xifres de la campanya, i un expert aclareix les principals novetats d’una temporada que, a més, suposa la recuperació de l’impost de patrimoni.

El conseller delegat de l’Institut Català de Finances, Josep Ramon Sanromà, especifica les accions que l’entitat pública porta a terme per activar l’accés al crèdit de les empreses, en especial les petites i les mitjanes. Algunes variacions en la política de concessió de crèdits han obert opcions per a les Pimes i això s’ha traduït en una quantitat més gran de companyies que hi han tingut accés.

Aquesta setmana ens apropem a la comarca del Garraf, on la companyia Blochouse està desenvolupant un nou concepte de cases prefabricades, amb menor rigidesa que la mitjana del sector, gràcies a la introducció de la construcció modular de part dels habitatges. La iniciativa va rebre un premi a la innovació que concedeix la patronal de les comarques del Garraf i el Penedès, Adeg, l’any passat.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , ,
Comparteix:

Més dones empresaries en temps de crisi

Desactiva els comentaris

La crisi actua com a motor de l’emprenedoria femenina. Ho ha detectat l’Escola de Dones Emprenedores que, amb una trajectòria acumulada de 25 anys, té prou perspectiva per com per detectar tendències. Un estudi de l’escola de negocis de la Universitat Oberta de Catalunya posa números a aquesta observació. En els últims tres anys, tres de cada deu empreses creades té una dona com a impulsora. Avui coneixerem el cas de la Glòria Lozano, una enginyera que després de deixar una feina que li hauria obligat a desplaçar-se a Suïssa, ha creat una companyia d’aplicacions tàctils per a mòbils. També sabem detalls de l’estudi de la UOC i de l’activitat que es porta a terme a l’Escola de Dones Emprenedores.

El ‘trader’ Josef Ajram comenta en l’entrevista aspectes de l’evolució de la borsa i del deute públic. Ajram, conegut pels seus llibres i també per la seva activitat esportiva, apunta aspectes recollits en els seus llibres i, particularment, la seva solució respecte als atacs al deute públic, sobre el qual demana més regulació.

També coneixerem una aplicació informàtica que ha fet la seva contribució a èxits esportius com el del Barça. L’estudi de moviments del programa ‘Eric’, de l’empresa gironina 1D3A ha estat útil per conèixer els rivals de l’equip blaugrana, i s’ha fet servir en altres esports. Ara s’aprofundeix en les opcions del programa en el món de la medicinina i, fins i tot, de la política.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , , , , ,
Comparteix:

Les tarifes s’encareixen

Desactiva els comentaris

El mes d’abril ha arrencat amb noves pujades de tarifes en els serveis bàsics. La llum, l’aigua, el gas i el butà se sumen al constant increment en el preu dels carburants. Les pujades arriben en un moment poc oportú, amb algunes economies familiars en dificultats. Alguns dels increments es justifiquen per la impossibilitat de cobrir els serveis amb el que es cobra en el rebut. En el cas de la llum, aquest desequilibri s’arrossega des de fa anys. És l’anomenat dèficit tarifari. En el cas de l’aigua, les pujades provenen dels cànons que paguen els ciutadans. En el moviment veïnal aquests increments han motivat protestes en el passat i, ara, se’n plantegen de noves. ‘Crèdit’ s’apropa a aquests increments a través de l’oposició del moviment veïnal i també intenta aportar els motius i les dificultats de les noves tarifes amb les aportacions d’un expert en finances personals.

Els metres quadrats de superfície dels habitatges tendeixen a disminuir. A partir d’aquesta constatació una empresa treballa en l’elaboració de mobiliari que permeti el màxim aprofitament de l’espai. Des de Ripoll, 30 m2 ja ha enllestit projectes. A més d’equipar habitatges particulars, l’empresa subministra mobiliari a espais col·lectius que també requereixen el màxim aprofitament, com els albergs.

En l’entrevista, la professora d’economia a la Universitat de Barcelona, Marta Espasa, analitza les causes i les conseqüències del dèficit de les balances fiscals catalanes.

Publicat dins de Programes
Etiquetat com a , , , , ,
Comparteix: