13 [Programa i Conclusions] Li costa aprendre. Per què?

7

1. Els trastorns d’aprenentatge són molt més habituals que no ens pensem. Afecten, entre tots, entre un 12 i un 18% dels alumnes.

2. El fracàs escolar dels joves és, normalment, atribuït a la manca d’esforç. Sovint, però, darrera hi ha un trastorn d’aprenentatge, que cal detectar i tractar.

3. Els trastorns d’aprenentatge més habituals són la dislèxia (dificultat de lectura i escriptura), el TDAH (dèficit d’atenció i concentració) i la discalcúlia (dificultat en el càlcul).

4. El TDAH es detecta, sobretot, per un excessiu moviment motriu i per la poca capacitat de concentració. Quan l’infant no pot controlar aquest problema, hi ha un trastorn.

5. El trastorns d’aprenentatge no es diagnostiquen fins als 6 o 7 anys. Els pares, però, hem d’observar els nostres fills de ben petits i detectar possibles problemes.

6. Cal fixar-se, sobretot, si el nostre fill té comportament allunyats dels habituals per la seva edat; és a dir, si el problema intervé greument en la seva vida diària.

7. Malgrat sempre tindrà dificultats superiors, un jove amb un trastorn d’aprenentatge ben tractat pot fer estudis universitaris si ho desitja.

8. Els nens amb trastorn d’aprenentatge són, sovint, emocionalment vulnerables. Poden patir una baixa autoestima.

9. És fonamental, per detectar i tractar un trastorn d’aprenentatge, el treball en equip entre família, professorat i professionals especialitzats.

10. Quan està indicat, el tractament farmacològic pot ser adient i molt útil.

 

Publicat dins de Programes i conclusions, Temporada 2

7 comentaris a l'entrada: 13 [Programa i Conclusions] Li costa aprendre. Per què?

 1. Jaume diu:

  Aquest capítol ha servit per donar un a visió de normalitat en les situacions d'alumnes que manifesten transtorns d'aprenentatge. Els mestres estan molt mal preparats per entomar situacions complicades a l'aula i tot el que s'escapi del nen tranquil , callat i que segueix les pautes es presenta com una situació d'angoixa pel nen i sobretot pel mestre.
  Enhorabona pel programa i torneu aviat

  Jaume

 2. Albert Lacruz Bassols diu:

  Benvolgut Jaume,

  Correcte el que dius: el capítol intentava explicar, entre d'altres coses, la importància que els mestres tinguin eines per treballar amb nens amb trastorns d'aprenentatge.
  Tornarem durant el 2011, en dates encara per confirmar. Trobareu la informació en aquest mateix blog.
  Gràcies per seguir-nos!

 3. Nuri diu:

  LLevo luchando desde hace 10 años contra el sistema. Tengo un hijo ahora de 15 años con TDAH, disléxia y discalculia. Ayuda 0. Incomprensión 100. Posibilidades por parte de los maestros: seguramente pocas porque no hay medios. Querer entenderlo por parte de los maestros y hacer algo: 0. Desde la EAP y psicología se ha intentado conseguir Plan Individual (P.I): aun no se ha puesto en marcha. Deberían hacerle examenes orales. Le sacan nota por mala escritura y faltas de ortografía, etc. etc. Si quieres conseguir ayuda mínimamente decente tienes que pagar.
  Pueden nuestros hijos realmente hacer estudios superiores???? Con este sistema educativo ni hablar!!!!! Los están discriminando abiertamente. A un ciego o a un discapacitado les dan más derechos.
  No hay justicia! En otros paises en la unión Europea hay muchas más posibilidades para estos niños porque son muy intelegentes pero no les damos la oportunidad para demostrarlo.

 4. Albert Lacruz Bassols diu:

  Estimada Nuri,

  Tu caso particular nos hace ver que, efectivamente, la escuela tiene todavía, en general, pocos recursos para detectar y atender alumnos con TDAH. Programas como el que hacemos pretenden ayudar a que los vaya incorporando. Te deseamos toda la suerte en tu lucha diaria y te recordamos, por si puede interesarte visitarla, que la invitada a este capítulo, la Dra. Anna Sans, trabaja en el Hospital Sant Joan de Déu.

 5. Joan Carles Folia (presentador) diu:

  Moltes gràcies per aquesta 2a temporada, ens hem sentit molt ben acollits i ja treballem per oferir-vos una 3a temporada. Una abraçada a tots els que heu fet gran aquest espai televisiu.

 6. Retroenllaç: Família, escola i relació amb els nostres fills. | Blog Academia Guiu

 7. JOAN CARLES FOLIA diu:

  Benvinguts a la tercera temporada. Tot l'equip del famílies i escola esperem que us agradi i que sigui de molt aprofitar.

  Joan Carles Folia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *