06 [Programa i conclusions] ‘Caic i em torno a aixecar’

8

1. La resiliència és la capacitat d’una persona de passar per una situació difícil i sortir-ne enfortit. Té, com tot, una part genètica, però es pot educar des de ben petits.
2. El bon tracte en aquestes primeres edats és fonamental per transmetre resiliència als fills, i la clau és sempre l’estima, demostrar als nostres fills que els estimem profundament.
3. L’estima inclou un ús correcte del llenguatge: provem de parlar als nostres fills amb un llenguatge positiu, no feridor.
4. La mort dels avis pot ser, en molts casos, una primera situació autènticament difícil per a molts infants. Cal tractar-la amb naturalitat i ajudar els nostres fills a afrontar-la.
5. En general, sempre educarem millor la resiliència si som capaços d’explicar les adversitats als fills, i sabem fer-ho amb tranquil·litat i sinceritat.
6. La sobreprotecció no ajuda els nostres fills a ser resilients. Cuidar, donar afecte i estimar no és sinònim de sobreprotegir.
7. La participació dels fills en activitats socials i de solidaritat té una relació directa amb la seva capacitat de ser resilients, perquè, sovint, els ajuda a trobar un sentit a la vida.
8. També hi ajuda fer activitats que reforcin els vincles familiars. Provem de fer coses junts, tota la família.
9. Donar paraules als fills perquè expliquin els problemes que tenen, ajudar a definir-los a i a entendre’ls, és fonamental perquè sàpiguen superar-los.
10. Davant d’un problema, hi ha sempre una part positiva que només es veu quan se surt del problema. Ensenyem els nostres fills a veure-la.

Publicat dins de Programes i conclusions, Temporada 5
Etiquetat com a ,

8 comentaris a l'entrada: 06 [Programa i conclusions] ‘Caic i em torno a aixecar’

 1. Domingo Bernils diu:

  Excel.lent tema aquest que plantegeu però crec que és molt complicat fer-ho perquè tampoc ens han ensenyat als pares a fer-ho

  Felicitats pel programa

  Domingo.

 2. Gerardo diu:

  En la tele ya me gustaba vuestra propuesta, en la radio es sencillamente perfecta. Juan Carlos felicita a los que tuvieron la idea de hacerlo por la radio. En el instituto te vemos y te escuchamos muchas veces. Este programa de la Resiliencia es muy bueno, por favor que lo pasen a todas horas por todas las televisiones.

  Gerardo

 3. Albert Lacruz Bassols diu:

  Domingo, Gerardo,

  Moltes gràcies per la vostra participació i per la vostra gran valoració del programa.

  Efectivament, Domingo, no és gens senzill educar en la resiliència; tant de bo haguem ajudat una mica a fer-ho.

  Genial que utilicéis el programa en el instituto, Gerardo. En varias universidades se utiliza también. Intentaremos hacer todavía más difusión.

 4. Alberto Anguera diu:

  Me parece que la esta capacidad no es nada más que lo que siempre se le ha dicho, echarle narices a la vida y pienso que debemos dejar a nuestros hijos que se saquen las castañas del fuego. No hace falta tanta ayuda.

  Alberto Anguera

 5. Albert Lacruz Bassols diu:

  Gracias por seguirnos, Alberto.

  Sí, la resiliencia es la capacidad de superar fortalecido los malos momentos de la vida. Y, sin duda, una excesiva protección de los padres puede ser negativa para desarrollarla. Por ello, seguramente es bueno equilibrar la ayuda con la posibilidad de que ellos mismos busquen soluciones cuando pasan por malos momentos.

  Gracias por tu comentario.

 6. Alberto Anguera diu:

  A mi nunca me han ayudado y las cosas no me han ido tan mal.

  Alberto

 7. Assumpta Borda Salmeron diu:

  Albergt has de ser una mica més sensible i entendre que si ajudes els teus fills seran més feliços i tu també et sentiràs més content.

  A.Borda

 8. Albert Lacruz Bassols diu:

  Alberto, Assumpta,

  Gràcies per participar.

  Hi ha persones que tenen més capacitat resilient des que neixen i d'altres que necessiten més ajuda. En el capítol això es comenta més d'una vegada.

  El nostre punt de vista és, en tot cas, que pares i mares podem ajudar-los de diverses maneres a tenir eines per superar els mals moments de la vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *