Educació financera

1

En aquest capítol parlem d’educació financera. Ho fem amb una família, els Fontané Reverté, que viuen immersos en el tema, ja que el pare, el Ferran, imparteix classes d’Economia en una escola universitària i creu fermament que cal ensenyar des de petits a valorar els diners, així com a saber-los gestionar. Parlem amb els dos fills de la família i amb la seva neboda, la Mariona, que ha decidit seguir les passes del Ferran, estudiant ADE i ara donant classes a l’escola Cultura Pràctica. Fins allà l’acompanyem i assistim a una classe d’Economia d’empresa per a Batxillerat.

També coneixem una iniciativa que vol ensenyar conceptes bàsics d’Economia a 4t d’ESO anomenat EFEC. Es tracta d’uns tallers d’Educació Financera impartits per treballadors o extreballadors de la banca, en què es parla de conceptes com l’estalvi o com fer un pressupost. Tot això, ajudats de dos experts en adolescents i en Economia, Jaume Funes i Joan Antoni Melé. Tots dos ens introdueixen conceptes tan importants com les finances ètiques i l’economia responsable.

Si vols escoltar la versió del programa de les emissores de proximitat:

Ens quedem amb aquestes conclusions:

 • Expliquem als fills que els diners que traiem del caixer no cauen del cel.
 • Ensenyem-los a acotar els desitjos als diners que tenen.
 • Els missatges haurien de ser: “administra el que tens”, “no et deixis seduir pels anuncis”…
 • Ensenyar economia és, primer de tot, ensenyar ètica.
 • Hem d’explicar-los economia sobre situacions que els infants i joves viuen a cada moment.
 • Veure com està el món pot ser, també, una gran lliçó d’economia.
 • Els hem d’ensenyar a fer un consum responsable.
Publicat dins de Temporada 8

Una comentari en l'entrada: Educació financera

 1. M diu:

  Què fort: "Ensenyar economia és, primer de tot, ensenyar ètica" ??? El Rato té ética? El Bárcenas, els bancs tenen ética? Educació financera o educació capitalista? Els hi enseñen quelcom per a pensar alternatives de models económics capitalistes actuals?
  L'EFEC és un projecte terrible que parla de l'endeutament responsable, que ès incentivar el crèdit, que afavoreix als bancs i que és la fàbrica de diners!
  30% de les escoles! Què trist, creant els futurs clients, els futurs consumidors...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *