No era la primera vegada que anàvem al Museu de les idees i els invents de Barcelona. Fa uns mesos, vam enregistrar un Concert Privat dels Seward allà. Però tant era. Perquè sempre provoca la mateixa curiositat que si fos el primer cop: objectes estranys, ginys curiosos, invencions divertides i esbojarrades, d’altres molt útils que una no acaba d’entendre per què no s’han comercialitzat ja! I tot de coses que voldries emportar-te a casa…

-Veniu, l’exposició és aquí abaix, ens diu la Mònica, cap de premsa del Miba. Baixem les escales i… de sobte, ens endinsem en un món màgic, fantàstic, de futurs que mai no van ser. Tant al meu company, el Satya —càmera, muntador i realitzador del programa, a més de company de fatigues, de rodatges eterns i riures- com a mi, se’ns posen els ulls com a plats i se’ns dibuixa un somriure. Ens mirem, còmplices: davant nostre un munt d’ artefactes fantàstics com els que surten a “20.000 llegües de viatge submarí”, de Jules Verne, o a qualsevol de les novel·les de HG Wells. Un viatge al futur però del passat. Sobrevolant-nos, un zeppelin; i sobre els mostradors, imatges, invents, fotografies, il·lustracions, i una de les joies de l’exposició: una pistola de rajos com la de les pel·lis i els còmics dels anys 50!!! Estem fascinats. L´expo és molt molt petita, tot i que ens asseguren que anirà creixent al llarg dels propers mesos, però no decep. Almenys, per a uns neòfits de l’steampunk com nosaltres.

I aleshores arriba l’Elisabet, l’experta en el tema. Ens sorprèn moltíssim com n’és, de jove. No deu tenir més de 2o i pocs anys! I ve vestida per a l’ocasió com a una veritable Steampunker! Comencem l’entrevista i aleshores entenem per què està allà. En sap moltíssim. I no tan sols de l’Steampunk, sinó de cultura i història del segle XX.  I poc a poc ens comença a explicar que l’Steampunk ve dels anys 80, que va sorgir dins del món literari, entre els escriptors del punk; que és un moviment inspirat en els orígens de la ciència ficció i que s’ha extès de la literatura a d’altres formes d’expressió artística. La Lis Bushi, nom artístic de l’Elisabet, ens diu que n’hi ha una comunitat molt potent a Catalunya, que van vestits com al segle XIX i… al poc apareix un retrofuturista “anacrònic” vestit com Sherlock Holmes!! (això sí, amb iPhone… la nostàlgia del passat no s’aplica als telèfons mòbils). Estem flipant…

L’entrevista va ser molt interessant i us l’oferirem d’aquí res a La Xarxa Tendències. De moment, i per anar obrint boca, us recomanem que visiteu la mostra. I que, si podeu, us apunteu a algun dels tallers per fabricar la vostra pròpia pistola de rajos per matar tot tipus de monstres.