04.12.12

Per Aitor Aguirre, Atzucac Films

Un fred glacial semblava paralitzar Igualada en la desena edició del Zoom Igualada, (Festival Europeu de Cinema per a Televisió), però la calidesa de l’històric Ateneu Igualadí, i la necessitat de reflexió sobre websèries, nous sistemes de producció, de realització o de finançament,  van trencar definitivament el gel.

Una sèrie basada en experiments sociològics, propers al happening com “Cerdos Selectos”, una sèrie documental sense presses, amb un punt reivindicatiu i sorgida del Crowfunding com “Els bons homes van en burro” o “Els Convidats”, la primera websèrie interactiva de Catalunya, semblaven prou allunyades i alhora amb molts punts en comú per començar una conversa que va generar preguntes, si més no,  interessants.

La Marta Berenguer, il.lustre Igualadina, moderava el debat i va llençar la primera pregunta: Què és una websèrie? Per sort o per desgràcia encara ara ens ho preguntem tots els que vam estar allà. I és que, què defineix què és i què no és una web sèrie? El pressupost, el canal de consum (internet/tv), la realització…

Potser només hi ha sèries, sense etiquetes,  perquè potser cada vegada el suport de consum d’oci gaudeix d’una oferta més àmplia. Tots vam coincidir que amb l’arribada dels smartphones, smart tv, tablets, minitablets, i el que està per arribar, la web sèrie és un concepte que ja necessita redefinir-se, d’això no va quedar cap dubte.

I és que la velocitat a la que avança la societat, la inferència de la tecnologia o la forma de consumir cultura, van posar de relleu que si t’atures i mires al teu voltant som fruit d’una sort d’inèrcia imparable, que requereix d’eines a les que no tothom hi té accés.  Grans preguntes, petites reflexions i un ambient, el del Zoom Igualada, tan alegrement necessari com tristament minoritari.

Els participants de la taula rodona sobre websèries, al Zoom Festival