11.12.12

Lis Costa: “El vídeo de creació gaudeix de bona salut, a jutjar per la quantitat de gent que assisteix a la programació del Flux Club i dels artistes que hi mostren obra”

Cristina Sáez

 

Avui dimarts comença la 7a edició del Flux, el Festival de vídeo d’autor. Des que va arrencar, aquest certament ha mantingut el seu esperit: mostrar vídeos que estiguin d’alguna manera vinculats a Barcelona i que explorin alguns dels subgèneres de la creació en aquest àmbit, des del videoart, fins al documental de creació o les videoinstal·lacions.

Tres autors centrals per descobrir, Harmonia Carmona, Jesús Ramos i Germán Scelso, amb projeccions monogràfiques i col·loquis amb els artistes, que, com cada any, han respost al repte que els proposa els festival: fer un autorretrat. Un altre plat fort són les capsetes d’imatge, una videoinstal·lació col·lectiva on s’experimenta amb formats alternatius. Cada capsa conté un vídeo inèdit d’autors que han passat pel Flux i d’altres que hi participen per primer cop.

A més del Festival, que dura tres dies, el Flux s’estén al llarg de l’any, a través del Flux Club, amb una programació quinzenal de vídeos a l’Antic Teatre, a Barcelona. És d’aquesta programació d’on surten la majoria dels videoartistes que després es poden veure al Festival. Va de febrer a novembre. I són una bona manera que descobrir el teixit de videoartistes de la ciutat.

La Lis Costa és el 50% del tàndem Habitual Video Team, juntament amb en Josep M Jordana, organitzadors i impulsors d’aquesta petita delicatessen visual, una oda la creació de qualitat, innovadora i arriscada.

Tenim dos catàlegs del Flux 2012 per regalar-vos. Si els voleu aconseguir, l’únic que heu de fer és enviar-nos un correu a lamallaprog@gmail.com dient-nos qui són els tres artistes principals de l’edició d’enguany. Ja ho sabeu! Divendres 14 direm qui han estat els guanyadors!

 

Habitual Video Team, Lis Costa i Josep M Jordana

Habitual Video Team, Lis Costa i Josep M Jordana

 

Avui s’estrena la sisena edició del Flux, el festival de vídeo de creació.

Sí i ho fa amb el mateix format que l’any passat: amb tres artistes centrals, dels quals presentem els monogràfics perquè la gent se’n pugui fer una idea de l’obra dels tres. A banda d’això, com a l’edició passada, hi ha la videoinstal·lació de la videocapsa, que presenta a cada capseta una peça feta per al festival d’un autor diferent, i n’hi ha 10. A més a més, vídeo a la carta amb el Reflux, on es pot degustar tota l’obra dels autors centrals, ja que per a la secció monogràfica en fan una selecció d’una horeta aproximadament. Tota la resta del seu material es pot veure aquí, doncs. I per acabar, tenim l’Influx, una secció dedicada als vídeos relacionats amb altres arts. Així demà dimecres, per a l’acte inaugural a l’Arts Santa Mònica, comptarem amb l’actuació de MACARENA RECUERDA SHEPHERD amb l’espectacle “That’s The Story Of My Life”.

Us resulta difícil trobar artistes, creadors, que treballin amb el vídeo com a matèria primera per a generar les seves peces?

La veritat és que no, ens és bastant fàcil. Amb la programació que fem cada 15 dies a l’Antic Teatre, el Flux Club, entrem en contacte i coneixem molta gent que té interès pel vídeo i també que hi treballa. Molts dels artistes que hi exposen al Flux surten d’allà. “Estic fent obra, potser podríeu fer-ne una projecció?”, ens pregunten. O ens envien peces, les mirem i si lliguen amb l’esperit Flux, fem una sessió dedicada a l’autor. Per exemple, amb en Jesús Ramos, un dels tres artistes principals del Flux enguay, va ser així. El mateix va passar l’any passat amb l’Albert Merino. Al Flux Club es generen moltes sinèrgies; ve molta gent i d’allà surten un munt d’artistes que posem en una llista perquè volem fer-los una sessió. Ara mateix en tenim tants que no ens els acabem!

Hi ha alguna tendència destacable entre els autors que exposeu enguany?

Continua havent-hi tendències d’autors que es dediquen videoart en el sentit més plàstic, com ara Jesús Ramos. Altres, en canvi, com el Germán Scelso o l’Harmonia Carmona es decanten més pel documental de creació. Aquestes dues línies es donen molt en els autors que anem veient. Però hi ha com un ventall molt ampli de gent que, per exemple, opta per fer coses relacionades amb la música, sobretot l’electrònica.

També hi ha molta varietat d’edats entre els artistes que exhibim al Flux. Hi ha molta gent jove que està fent coses amb vídeo i molta gent de 50 anys cap amunt que fa temps que treballen amb vídeo però que procedeixen d’un  background molt diferent. La varietat d’edats també pot influir en els estils. Potser és diferent si has nascut ja amb aquestes tècniques o t’hi has anat avesant. Tot i que cal dir que la qüestió de la crític social, sigui en el vessant que sigui, artístic o documental, la notem bastant. Hi ha molta gent que toca temes relacionats. També hi ha sessions de gent que treballa amb vídeos fets per ordinador, amb tècniques d’stopmotion.

Hi ha espectadors per a aquest tipus de videocreacions?

A jutjar per la quantitat de gent que va venir per exemple l’any passat al Flux festival o que va passar pel Flux Club, sí. Vam comptar amb un públic molt heterogeni. I fins i tot autors que vam portar al Flux Club i que eren estrangers i potser desconeguts van omplir la sala de l’Antic Teatre de gent.

On més es pot mirar video d’autor a Barcelona?

No hi ha cap altre espai. Justament, quan en Josep M Jordana i jo vam decidir organitzar el Flux era justament per això, perquè trobàvem a faltar espais on poder consumir vídeo de creació. De vegades s’hi programa alguna projecció, però és esporàdic. No hi ha res amb caràcter regular, a excepció del Flux Club.

A més del Flux, Habitual Video Team teniu en marxa un altre projecte que també té a veure amb el vídeo, el Summa.

Des de l’any 90, amb el Josep M Jordana, hem estat gravant -i continuem fent-ho- molts esdeveniments de música i poesia experimentals, de teatre… De manera que hem anat fent un arxiu conformat per miles de gravacions que fa anys que teníem ganes de compartir. Que aquell material no es quedés només a les baldes d’ Habitual Video Team. Vam demanar una subvenció per a tirar endavant el projecte a la Generalitat, que tot i els temps que corren, ens van concedir… Tot i que encara no l’hem cobrat, evidentment, ni aquesta ni la del Flux, però ho anem tirant endavant.

Summa serà un arxiu online ingent. Tenim la web a punt d’estrenar-la. I hi anirem penjant totes aquestes gravacions que tenim. El 21 de desembre farem la presentació a l’Antic Teatre i ensenyarem una mica el projecte. A més, comptarem amb actuacions en directe de músics, de poetes, de videoartistes, dels quals també en tenim vídeos! Com ara Marc Cunningham i Sílvia Mestres, Cabo San Roque, Xavier Theros d’Accidents Polipoètics i estrenarem una peça videogràfica de Toni Serra.

 

Vols mirar com va anar el Flux l’any passat?

Emès el 06.12.11

 

Edició 2010. Reportatge emès el 17.12.10