27.02.13

Per Francina Careta

 

Passada la Berlinale, els Gaudí i els Goya i amb Cannes i els Oscars al caure, està clar que, en aquesta època de l’any més que en cap altra, el cinema es vesteix de gala i treu la catifa vermella per ensenyar al món que la creativitat segueix al peu del canó hi hagi o no hi hagi diners.  Per sort, però, els festivals de primera línia i els grans premis no són l’ única opció que tenim per conèixer i donar a conèixer pel·lícules i curtmetratges.

Gràcies a internet, aquests darrers anys han aparegut múltiples i molt variats festivals de cinema online. N’hi ha de tot tipus: els que promouen vídeos de conscienciació, els que es mouen en el terreny documental, d’altres que giren entorn de l’animació, els vídeos musicals o les pel·lícules d’un gènere determinat. En tot cas, el que tenen en comú és que utilitzen internet com a plataforma principal per donar a conèixer les bases del concurs, promocionar-lo, mostrar els vídeos i emetre el veredicte (encara que molts concloguin amb una gala o cerimònia física per entregar els premis).

D’aquí pocs dies, el 4 de març, es tanca el termini de participació d’un dels que aquí a Espanya gaudeix de més veterania i projecció internacional. Es tracta del Jameson NotodoFilmFest, un festival per internet que va néixer l’any 2001 i que ja va per la seva XI edició. Quina és la clau del seu èxit? Doncs molt probablement el fet que no tanca les portes als amateurs i possibilita  que nous creadors puguin donar-se a conèixer, el que fa que professionals del sector puguin veure la seva feina.

Cada any el festival ha comptat amb jurats de luxe. Personalitats del món del cinema com Álex de la Iglesia, Julio Medem, Jaume Balagueró, Terry Gilliam, Iciar Bollaín o Alejandro Amenábar, entre molts d’altres, han estat els encarregats de determinar, en cada edició, quins eren els curts mereixedors d’obtenir els premis del certamen (consistents en dotacions econòmiques, beques d’estudi, etc). Aquest any Rodrigo Cortés (director de ‘El concursante’ i de l’agosarada ‘Buried’) presideix el jurat que al seu torn està format per Ernesto Alterio, Alberto Rodríguez, Mateo Gil, Claudia Llosa, Mariano Barroso i Javier Fesser. Tot un luxe, com veieu!

Us han entrat ganes de provar sort i voleu saber com funciona un festival a través d’internet? Doncs en el cas del NotodoFilmFest és molt senzill. Hi poden participar curtmetratges d’arreu del món, d’un màxim de tres minuts i mig de durada. La temàtica lliure (a no ser que volguem participar en una categoria concreta). Un cop haguem comprovat que complim tots els requisits de les bases només hem de registrar-nos i enviar el nostre curt. Si no infringeix cap norma i la qualitat és adient, l’ organització s’encarregarà de publicar-nos-el a la galeria de la pàgina web. A partir d’aquí ja només ens resta esperar el veredicte del jurat i, si volem, fer promoció del curt, ja que també hi ha premi per al curt més vist pel públic.

Els curts presentats optaran a una gran quantitat de premis, entre ells el de millor actriu i millor actor, millor guió o millor direcció. A banda de galardonar per separat els diferents gèneres (ficció, documental, animació…) també hi ha categories especials com per exemple el Premi Triple destil·lació, que exigeix que els curts durin només 30 segons!

Però si el que us interesa no és mostrar la vostra feina sinó xafardejar per veure què es cou en un festival que mou més de 900 curtmetratges (de 21 nacionalitats diferents) en cada edició teniu a la vostra disposició a la web del NotodoFilmFest la galeria amb tots els vídeos de les deu edicions anteriors i els que ja estiguin penjats d’aquesta XI edició. I si a més us registreu, podreu accedir a comentar-los i a votar aquells que més us agradin.

 

Entre els curtmetratges d’altres anys en trobem de tant emblemàtics, originals o entranyables com

Las batallitas del abuelo

http://www.notodofilmfest.com/ediciones/ix/?lg=es#/Palmares/Ficha/29765/

¿Por qué desaparecieron los dinosaurios?

http://www.notodofilmfest.com/ediciones/ix/?lg=es#/Palmares/Ficha/29815/

Doble check

http://www.notodofilmfest.com/ediciones/x/?lg=es#/Palmares/Ficha/32360/

Iniciatives com les dels festivals online són la prova evident que la nostra manera d’entendre i de consumir el cinema està canviant a marxes forçades. A més de possibilitar, juntament amb l’abaratiment de les tecnologies de gravació, que més gent generi i doni a conèixer els seus propis continguts, esdevenen un bon marc tant per a professionals com per a amateurs per compartir idees, discutir i reflexionar sobre les obres audiovisuals, tinguin més o menys recursos i experiència al darrere.