11.03.13

Per Francina Careta

En una societat competitiva i individualista, sempre se’ns fa estrany sentir parlar d’autèntic cooperativisme. Però la cosa encara sembla més increïble si aquest cooperativisme està íntegrament promogut per joves de 14 a 20 anys. Arsomnia és un projecte que han iniciat fa poc un grup de 26 joves (aviat en seran 54, ja que tenen 28 aspirants) i que consisteix en una productora de continguts audiovisuals i escènics. Però ep!, no es tracta d’una productora convencional!

Com explica el responsable actual de l’associació, Samuel Rubin «es tracta d’una productora reconvertida. No entesa des del punt de vista empresarial sinó associatiu. El que volíem era fer una associació vehicular entre joves que permetés compartir coneixements, expressar-se i, per a aquells que vulguin treballar d’això en un futur, professionalitzar-se en el món de la producció cultural».

Així doncs, els joves d’Arsomnia (tot i que tenen clar que els seus projectes no es fan a base d’aire i, per tant, necessiten recursos) no busquen lucrar-se individualment ni com a entitat, això els permet sustentar-se de manera molt autònoma i oferint els seus continguts de manera gratuïta o a preus molt modestos.

I quan parlem dels seus continguts no volem dir només cine i espectacles teatrals convencionals: «Volem ser una teranyina cultural i abraçar quants més àmbits millor» afirma Rubin. Això sí, sempre amb un component de compromís social i de foment de la cultura (no només en el resultat sinó també en el procés).

«El més gratificant» explica Rubin «És veure joves que abans tenien una falta absoluta de motivació i que gràcies al projecte ara estan fent coses que els motiven i de les quals se senten orgullosos. Arsomnia ha tingut una funció regenerativa en aquesta gent i això és el que em fa sentir més orgullós».

Des d’un principi van tenir clar que no eren un grup d’amics que es reunia perquè no tenien res millor a fer dissabte a la tarda. Per això han dedicat tres mesos a consolidar una bona estructura i unes pautes de funcionament que garanteixin un bon funcionament de l’associació. Gràcies al recolzament de les institucions (sobretot els centres cívics i l’ajuntament de Barcelona) han pogut tirar endavant i aviat tindran un local propi des d’on gestionar els projectes que els arribin.

Però en què consisteix aquest art de somiar? A banda de la motivació i l’empenta com a eines per dur a terme els somnis, l’essència Arsomnia és el cooperativisme pur i real. «Cap idea és més bona o més dolenta que les altres, entre tots, totes es poden reconvertir i aprofitar per crear alguna cosa. Si una idea no admet modificacions és que realment no és una bona idea. No és una idea creativa» explica el Samuel «Entre tots es fa tot, i tothom té opinió i pot participar en el que vulgui».

Aplicant aquest model han realitzat el seu primer curtmetratge documental, L’art de somiar, que a la vegada serveix de presentació per a la productora i els seus integrants. Pròximament duran a terme un nou curtmetratge i dos espots de caràcter reivindicatiu que serviran d’exercici de prova per als 28 nous aspirants que volen passar a formar part del projecte.

Iniciatives com aquesta ens fan reflexionar sobre el futur de la indústria creativa. Pot funcionar un model cooperatiu en aquest sector? Realment una bona idea ha de poder integrar les de tothom? Sembla que hi hauria discussió per estona. En tot cas, ningú negarà que la iniciativa d’Arsomnia és admirable i que amb més joves com ells la societat segurament seria molt diferent.

Més informació:

https://www.facebook.com/ArsomniaProductions

http://www.arsomniaproductions.wix.com/home

 

Curtmetratge documental “L’art de somiar”