02.04.13

Per Francina Careta

Alice Guy Blaché va ser la primera dona realitzadora de films de la història. Va dirigir la seva primera pel·lícula el 1896.

Alice Guy Blaché va ser la primera dona realitzadora de films de la història. Va dirigir la seva primera pel·lícula el 1896.

Sabíeu que un dels primers films de ficció de la historia va ser dirigit per una dona l’any 1896? I que darrere de grans directors com Scorcese o Tarantino hi ha grans muntadores com Thelma Schoonmaker i Sally Menke?

Hi ha molts àmbits en els quals la dona ha hagut d’obrir-se pas amb geni i perseverança i el cinema no n’és una excepció. Encara avui abunden més els films dirigits per homes, però tal com porta vint anys demostrant la Mostra Internacional Films de Dones de Barcelona, el talent femení també ha estat i serà clau pel desenvolupament de l’audiovisual.  

En aquesta 21a edició, que començarà el 4 d’abril, s’ha buscat una renovació del format i donar continuïtat al festival programant tallers, monogràfics i altres esdeveniments al llarg de tot l’any. El primer programa tindrà lloc del 4 al 18 d’abril i constarà de dues propostes, «La història que el cinema destapa» i «Cineastes emergents», la primera encarada a posar de manifest la implicació social de les cineastes espanyoles i, la segona, a mostrar el treball de cineastes emergents que comencen a donar els seus primers passos a través del format curtmetratge. 

A banda d’aquests dos programes, ja s’han anunciat altres activitats que es recullen a la web de la mostra. A nosaltres ens ha semblat especialment interessant un taller en el qual es treballaran els recursos visuals, estètics i pràctics per a la realització d’un vídeo d’un minut. Els vídeos realitzats per cada una de les participants tindran l’oportunitat de formar part, juntament amb els d’altres realitzadores de l’estat espanyol, d’una obra col·lectiva de reflexió, des de un punt de vista femení, sobre un determinat tema. Enguany el tema és “La meva generació”. 

Si esteu interessats trobareu tota la informació a www.mostrafilmsdones.cat.