15.05.13

Aquesta setmana fem un especial sobre un tema polèmic, controvertit, complicat i del que sovint es diuen tantes coses que al final no sabem que és cert i què és fals. Ens referim als drets d’autor i la propietat intel·lectual. Quan mirem una pel·lícula online, quan escoltem música al MySpace d’un grup i ens la descarreguem per sentir-la a l’iPod, això és il·legal?  Què és exactament la pirateria? Quan un amic ens passa un CD que s’ha comprat, o una pel·li o ens deixa un llibre.. això és pirateria?  Parlarem amb advocats, artistes, escritors i entitats de gestió per intentar desembullar aquesta polèmica qüestió.

Continuem parlant de creació i d’accés a la cultura a través de la xarxa. La revolució digital ha fet que ara tothom pugui no tan sols consumir cultura, sinó també produir-la. Hi ha molta més gent que fa música, pel·lícules, escriu llibres, dibuixa… Però que tinguem accés a la tecnologia fa que creem millor art? Que fem millor música, millor cinema? Penseu que el talent es veu ofegat en un mar de mediocritat infinit? Què passa amb la indústria de la cultura? I amb els consumidors? Totes aquestes qüestions les recull el documental, “Press, Pause, Play”.

Canviem de tema per presentar-vos una pel·lícula diminuta. Potser ja l’heu vist córrer por les xarxes socials; fa uns dies l’empresa IBM va sorprendre tothom amb un film on els protagonistes són un grup d’àtoms que es mouen frame a frame.

I acabem el programa amb un personatge ben especial. Es diu Marc Muntanya i és un jove pastor hiperconnectat. Porta dues compte de Twitter, una d’elles, @elsxais, dedicada a explicar què fan les seves ovelles.