15.05.13

Quan el gener de 2012 l’FBI va anunciar que tancava el famós portal de descàrregues Megaupload, es va començar a parlar encara més del que ja es feia de la propietat intel·lectual. Sortien veus a favor i en contra del tancament d’aquest portal, autors que reclamaven polítiques més severes per tal que es respectessin els drets dels creadors, grups socials que reclamaven cultura lliure… I tot plegat era un autèntic maremàgnum difícil d’entendre. En mirar una pel·lícula online, estem cometent un delicte de pirateria? Compartir una cançó al Facebook amb els amics és il·legal? Exactament, què són els drets d’autor i a qui beneficien?

Des de l’any passat ja teníem al cap l’equip del programa dedicar un reportatge a parlar sobre aquest controvertit i complex tema, drets d’autor i propietat intel·lectual. I tot  i que ha calgut esperar una mica, aquí està. L’hem dividit en dos, aquest reportatge n’és la primera part; abordem només la qüestió de la definició de propietat intel·lectual, tractem de saber a qui beneficia, i què es considera pirateria. Per fer-ho, parlem amb advocats, autors, associacions de creadors, i entitats de gestió de drets. Esperem fer una mica de llum sobre el tema.