10.06.13

Per Anabel Herrera

El coneixement ha de ser accessible i lliure”. Són paraules d’Àlex Hinojo, el director de projectes culturals d’Amical Wikimedia, una associació que promou la Viquipèdia, no només al ciberespai, sinó també al carrer, amb activitats culturals, cursos i tallers. La Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure més gran del món, és possible gràcies al treball de milers de persones que treballen de forma col·laborativa i desinteressada. La infraestructura que es necessita per portar-la a terme la proporciona la Fundació Wikimedia (Wikimedia Foundation). Després de quatre anys sol·licitant-t’ho, ara per fi Amical Wikimedia ha estat reconeguda per aquesta fundació.

Són moltes les entitats i col·lectius que contribueixen a la Viquipèdia a través de projectes i activitats de col·laboració. Un d’ells és Wiki Loves Public Art, un concurs en què participen voluntaris d’arreu del món fotografiant obres d’art públic i compartint-les amb llicència lliure. El concurs se celebra cada any en països com Àustria, Israel, Finlàndia o Suècia. La ciutat de Barcelona s’ha volgut sumar també a aquesta iniciativa, i gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament i l’associació Amical Viquipèdia, des del passat mes de maig qualsevol persona que ho desitgi por contribuir a incrementar l’inventari d’art públic.

Segons el coordinador de Wiki Love Public Art, John Andersson, el concurs també pretén “conscienciar sobre les lleis de drets d’autor i el fet que en alguns països la legislació penalitza fer fotos d’obres d’art de propietat pública a l’aire lliure, les mateixes obres per on passeu cada dia de camí a la feina o l’escola”.