26.06.13
Per Anabel Herrera i Cristina Sáez

 

La poesia i la música són dues disciplines que sempre han anat de la mà. Quan la combinació es porta a terme a l’estiu i a l’aire lliure, amb una vista privilegiada sobre el mar, aleshores el plaer és màxim. Divendres arrenca la vuitena edició del festival Poesia i +, que porta a Caldes d’Estrac les propostes més contemporànies i arriscades de diferents poetes fusionant-les amb una selecció d’artistes musicals.

Des de clàssics de l’experimentació com Carles Santos i Pau Riba fins a propostes més noves com les d’Enric Casasses amb Pascal Comelade, El Petit de Cal Eril, Ajo & Judit Farrés i un espectacle que uneix música clàssica i hip hop. Aquests són alguns dels projectes que desfilaran durant les nou nits del festival, que està organitzat per la Fundació Palau, encarregada de difondre el fons artístic i documental del poeta i dramaturg Josep Palau i Fabre, un dels especialistes més prestigiosos sobre la figura de Pablo Picasso.
Al Tendències hem entrevistat al director del festival, Pere Almeda, perquè ens expliqui tots els detalls. I també posem en marxa un concurs per regalar una entrada doble per anar a veure l’espectacle que més us agradi!
Vuitena edició del festival. És un mèrit poder continuar fent apostes tan arriscades tal i com està la cultura avui dia…

Des de l’organització tenim clar que si alguna cosa ens ha de fer sortir de la crisi és la cultura, perquè és en la cultura on trobem moltes de les respostes que necessitem en els temps actuals. I un festival de poesia com el que fem nosaltres ha de ser forçosament una aposta arriscada. Sobretot venint d’un lloc com la Fundació Palau, que intenta recuperar l’actitud vital i poètica de Palau i Fabre, basada en la transgressió i en la connexió de la poesia amb tots els aspectes de la vida i les arts.
A més celebreu el desè aniversari de la Fundació Palau.
Sí, la fundació es va crear fa deu anys, però ara hem entrat un nou equip i volem donar-li una nova projecció. Sempre s’havien fet coses interessants en el marc del festival Poesia i +, però ara volem donar-li una nova vitalitat, una nova projecció. El nostre objectiu és fer propostes que no es trobin en altres festivals i així convertir-nos en una de les cites més rellevants de l’estiu. I dins dels festivals de poesia, marcar un perfil propi dirigint-nos a públics potser més atrevits, que marquen tendència.

Enguany, la música té molt de protagonisme dins del festival.

De vegades, la gent, quan sent parlar de poesia, s’ho pren amb una mica de distància o de respecte. En canvi, estan molt més habituats a escoltar poesia a través de la música. Per això creiem que propostes que combinin música i poesia poden ser interessants i per això enguany ho hem plantejat així. Tot i que també tenim recitals amb la veu nua, una petita obra de teatre i la projecció d’un documental sobre un escriptor holandès.
Quines propostes no ens podem perdre?
Inaugurem el festival amb un concert de Carles Santos al piano sense cap altre element, “Sense títol”. Un altre plat fort és la Nit de Poetes, en què veus destacades de la poesia catalana prenen la paraula, com ara Manuel Forcano, Núria Martínez o el recent premi Lletra d’Or, Josep Pedrals. També tindrem el concert “40 gripaus” de Pau Riba, un homenatge a un dels treballs més destacats de la carrera d’aquest artista.

També és molt interessant la parella formada per Enric Casasses i Pascal Comelade.
És un luxe perquè darrerament no es deixen veure gaire sovint, i creiem que tenen una personalitat immensa, un perfil que encaixa molt bé dins la filosofia de la fundació i del festival. L’últim dia també tenim els Accidents Polipoètics, imprescindibles en el panorama poètic a Barcelona, que presenten un recital que recull 20 anys de poemes i espectacles teatrals. A més, Bradien, Eduard Escoffet, El Petit de Cal Eril i l’actuació de Marc Serrats i Carles Belda, que presenten un projecte que es diu “Combat d’amor i de guerra”.

Us ha costat molt aconseguir aquesta cartera de gent?
Tothom té molt d’interès en participar. Jo crec que s’ha fet una bona feina al llarg de les set edicions anteriors, i per tant el festival té una marca, un estil propi que ara volem reforçar. I venir al festival és venir a Caldes d’Estrac, a la vora del mar, una vila que està molt connectada a la poesia de Verdaguer, de Maragall i ara també de Palau i Fabre. Per tant, dins de l’univers de la poesia a Catalunya, és una de les cites ineludibles de l’estiu, sens dubte.

Creus que tindrem propostes alternatives com aquesta per molt temps?
Creiem que en els moments actuals, l’art, la cultura i la poesia han d’arriscar, han de provocar, han de tractar d’explicar aquelles qüestions profundes que ens determinen i ens fan pensar i reaccionar. Segons com, podem dir que ara vivim un temps de revoltes, així que, amb tot el que està passant, la poesia se n’ha de fer bandera i ha de ser un despertador de consciències. Per tant, la Fundació Palau aposta per arriscar-se i per ser transgressors; en la poesia, en l’art, en la música i en tot allò que ens proposem.