Hi participaran 35 professionals procedents de 18 organitzacions diferents

L’Arxiu Municipal de Girona acull dilluns la reunió anual de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL) de Catalunya i Andorra. A la reunió hi assistiran 35 professionals en representació de 18 organismes i institucions relacionades amb la gestió i preservació del patrimoni audiovisual generat per les televisions locals.

El programa d’enguany inclou la presentació de les taules d’avaluació de la documentació audiovisual de les televisions, que s’han creat en el si de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental (CNTAAD). La presentació anirà a càrrec del grup de treball constituït amb aquesta finalitat, en el qual participa un tècnic del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, juntament amb altres professionals de Televisió de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya, la Xarxa Audiovisual Local, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Nacional d’Andorra i l’Arxiu Històric de Sabadell. La iniciativa de formar aquest grup de treball dins de la CNAATD va sorgir precisament a la reunió de l’OPATL que es va celebrar a Andorra l’any 2014.

A l’ordre del dia també es parlarà del projecte europeu PREFORMA, destinat a desenvolupar aplicacions de programari lliure capaces de verificar fitxers en formats estàndard de qualitat per a la preservació a llarg termini de continguts digitals. Les aplicacions orientades als formats digitals de vídeo poden ser especialment útils en els arxius de les televisions.

Una altre dels temes a tractar és una proposta del Servei de Coordinació General d’Arxius per a l’elaboració d’un estudi que permeti disposar de la informació rellevant de l’estat dels fons de les televisions locals i comarcals de Catalunya. A dia d’avui sabem que existeixen centenars de milers d’hores de televisió en els arxius de les televisions locals de Catalunya. Malgrat això, no existeix un estudi precís sobre el volum i la localització d’aquests arxius. Un estudi rigorós que permeti obtenir aquesta informació és un pas imprescindible per a la protecció d’aquest patrimoni.

L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals és un projecte de col•laboració entre diversos organismes i institucions, la missió del qual és vetllar per la salvaguarda del patrimoni documental generat en el marc de les televisions locals de Catalunya i Andorra. Va néixer el 2008 per iniciativa de l’Ajuntament de Girona, a través del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), i de l’Arxiu Nacional d’Andorra. Des del principi, aquesta iniciativa fou possible gràcies a la participació de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya i de la Xarxa de Televisions Locals (avui Xarxa de Comunicació Local). Al llarg d’aquest temps, han participat a les reunions de l’OPATL (que se celebren alternativament a Girona i Andorra) més d’una trentena d’organitzacions entre emissores de televisió local i arxius.

Publicat dins de General

Comparteix:

La UOC organitza el curs d’especialització Documentalista audiovisual i film researcher

Comentaris tancats a La UOC organitza el curs d’especialització Documentalista audiovisual i film researcher

Aquest curs d’especialització, de caràcter clarament professionalizador, té com a objectiu general formar documentalistes audiovisuals amb un enfocament tant per al sector televisiu com el cinematogràfic.
El curs començarà el dia 19 d’octubre de 2016 i la matrícula té un preu de 1.135,00 €.

Podeu trobar més informació al següent enllaç: http://estudis.uoc.edu/ca/masters-postgraus-especialitzacions/especialitzacio/comunicacio-informacio/documentacio-audiovisual/presentacio

Publicat dins de General

Comparteix:

Constituït el grup de treball d’avaluació de documentació audiovisual de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental

Comentaris tancats a Constituït el grup de treball d’avaluació de documentació audiovisual de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental

La creació del grup respon a la petició realitzada per l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals a la CNAATD i vinculada a la preocupació que existeix sobre preservació d’aquesta documentació.

En data 2 de desembre de 2015 el president de la CNAATD ha nomenat el Grup de treball d’avaluació de la documentació audiovisual. Aquest grup té el seu origen en la petició realitzada el dia 21 de maig de 2015 per Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals i que la CNAATD va tractar en la reunió del dia 25 de juny de 2015. L’Observatori traslladava la preocupació pe la conservació de la documentació generada des d’inici dels anys 80 pel prop del centenar de televisions locals de Catalunya. Recordava que aquest és un patrimoni cultural sobre el que s’hauria d’actuar ja que calculen que hi ha més de 230.000 hores de gravació. Els arguments presentats per l’Observatori estan en la línia de la Declaració per la protecció i la promoció dels arxius audiovisuals de les televisions locals d’Andorra i Catalunya que uns dies després, el 8 de juny, l’Observatori presentava a la premsa.

La Comissió va acordar la creació del grup que el compondrien representants de les institucions que impulsen l’Observatori en concret la Xarxa de Comunicació Local, l’Associació d’Arxivers Gestors de Documents de Catalunya, l’Arxiu Nacional d’Andorra i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona. A més la Comissió va proposar que s’integressin en el grup una persona representant de TV3 Televisió de Catalunya i una persona representant de la Filmoteca de Catalunya ja que considerava que podrien fer aportacions tècniques d’interès pel grup. La comissió va designar la Sra. Àngels Bernal com a vocal coordinadora del Grup.

Per a més informació, consultar el nomenament del grup al portal gencat.cat

Informació extreta de: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Publicat dins de General

Comparteix:

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Comentaris tancats a Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

MOVIO_exhibitionL’Ajuntament de Girona, mitjançant el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i el Museu del Cinema, i en col·laboració amb els Amics de la UNESCO de Girona, celebren el 27 d’octubre el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb l’organització d’un acte sobre el cinema d’animació a Girona.

Veure activitats

Dimarts 27 d’octubre, a 2/4 de 8 del vespre, va tenir lloc al Museu del Cinema un acte que portava per títol “Cinema d’animació: patrimoni dibuixat i filmat a Girona” i que va constar de dues parts. La primera va consistir en una visita guiada a l’exposició temporal del Museu del Cinema titulada “Garbancito de la Mancha. El primer llargmetratge europeu d’animació en color”. Una part important dels objectes i material original que es va mostrar a l’exposició procedeix del mateix Museu del Cinema. Aquesta visita guiada va anar a càrrec del director del Museu, Jordi Pons.

La segona part va consistir en la projecció de quatre curtmetratges d’animació preservats al CRDI, obra de Joaquim Puigvert: “Exp. núm. 1″ (1958), “Exp. núm. 2″ (1959), “Exp. núm. 3″ (1959) i Metamorfosi (1960), així com alguns fragments de pel·lícules animades d’Antoni Varés. La presentació va anar a càrrec del mateix Joaquim Puigvert i de la filla d’Antoni Varés, Albina Varés.

A més d’aquest acte, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) va presentar l’exposició virtual “Cities across Europe. 1880-1914” realitzada conjuntament amb l’Arxiu Municipal de Gävle (Suècia), el Museu Kiscell de Budapest (Hongria) i els Arxius Municipals d’Schiedam (Holanda), com a resultat de la col·laboració en el projecte europeu Leonardo. Aquesta exposició té com a objectiu comparar quatre ciutats europees (Girona, Gävle, Schiedam i Budapest) en el període comprés entre 1880 i 1914, quan la fotografia comença àmpliament a capturar diferents aspectes de la vida urbana a les ciutats. A través de 220 imatges, l’espectador pot trobar diferències I similituds entre l’Europa del nord i del sud, de l’est i de l’oest, sobre onze eixos temàtics diferents: ciutat, indústria, comerços, mercats, transport, oficis, festivitats, esports, educació, família I religió.

Finalment, el CRDI, com a membre i promotor de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals, va fer difusió de la “Declaració per la salvaguarda i promoció dels arxius audiovisuals de les televisions locals”, un document destinat a alertar les institucions i especialment les administracions públiques de la necessitat de preservar el patrimoni audiovisual procedent de les televisions locals. Aquest document ha estat traduït a l’anglès i a l’espanyol i va ser distribuït entre les principals organitzacions internacionals involucrades en la preservació del patrimoni audiovisual.

DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL 2015
L’any 2005 la UNESCO va instaurar la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual cada 27 d’octubre, de manera que enguany celebrem el desè aniversari d’aquesta efemèride. Aquesta data s’ha establert com a esdeveniment anual per part de la UNESCO. Cada any, aquesta diada ofereix un punt de trobada internacional pels centres de tot el món que conserven i difonen el patrimoni audiovisual per celebrar i reconèixer el valor d’aquesta documentació per a les futures generacions.

Publicat dins de General

Comparteix:

DECLARACIÓ PER LA PROTECCIÓ I LA PROMOCIÓ DELS ARXIUS AUDIOVISUALS DE LES TELEVISIONS LOCALS D’ANDORRA I CATALUNYA

Comentaris tancats a DECLARACIÓ PER LA PROTECCIÓ I LA PROMOCIÓ DELS ARXIUS AUDIOVISUALS DE LES TELEVISIONS LOCALS D’ANDORRA I CATALUNYA

Des de fa més de tres dècades, les televisions locals d’Andorra i Catalunya produeixen documents audiovisuals que es conserven en arxius públics i privats. Centenars de milers d’hores d’imatge i so que constitueixen un valuós llegat, tant per la seva singularitat, com pel fet de representar un testimoni fidel de la nostra realitat més pròxima. Enregistraments d’esdeveniments rellevants per a la vida local i comarcal, entrevistes i debats que recullen les sensibilitats i opinions de la ciutadania, programes d’entreteniment que reflecteixen les tendències d’una època, etc. Aquesta documentació constitueix, sens dubte, una important i imprescindible font de coneixement i ha de ser considerada com a part del nostre patrimoni cultural.

El reconeixement de la documentació audiovisual com a part del patrimoni cultural de la humanitat té el seu origen en la declaració universal de la UNESCO de 27 d’octubre de 1980 (Recomanació per a la salvaguarda i preservació de les imatges en moviment), una data de referència que va ser escollida per la mateixa organització, en la seva Conferència General de 2005, per commemorar anualment el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. D’altra banda, també l’any 2005, el Co-ordinating Council of Audiovisual Archives Associations, l’organisme que aplega les principals associacions professionals en l’àmbit dels arxius audiovisuals, publicava el document “UNESCO instrument for the safeguarding and preservation of the audiovisual heritage: ccaaa issues paper” en el qual es feia extensiva la recomanació de la UNESCO a tots els mitjans audiovisuals, incloent-hi els films, la ràdio, els programes de televisió i els enregistraments de vídeo i àudio en qualsevol suport.

La protecció d’aquests documents no és, no obstant, una tasca senzilla. Sovint els suports utilitzats són fràgils i tenen un temps de vida útil bastant limitat que es pot escurçar a causa de l’exposició a condicions ambientals desfavorables o a les males pràctiques en l’ús i emmagatzematge dels materials. Moltes de les cintes de vídeo de les darreres dècades del segle passat es troben ja en un estat de degradació avançat i només es poden preservar mitjançant la substitució dels suports originals per còpies digitals. Així mateix, aquests documents són vulnerables a la ràpida obsolescència de la tecnologia a la qual estan íntimament lligats. La preservació d’aquesta documentació, doncs, requereix de l’esforç i la implicació de diferents sectors, entre els quals les administracions públiques hi juguen un paper fonamental i determinant.

Per tot això considerem necessari:

  • 1. Protegir l’herència cultural que representen els documents audiovisuals produïts per les televisions locals.
   2. Posar en valor els arxius audiovisuals de les televisions locals i els professionals que hi treballen, com a garants de la preservació del nostre patrimoni històric i cultural.
   3. Donar a conèixer la gran riquesa i diversitat informativa que contenen aquests documents.
   4. Conscienciar la ciutadania que la desaparició d’aquests documents representa una pèrdua de la nostra memòria col·lectiva i de la nostra història.
   5. Reclamar a les administracions l’establiment de polítiques públiques i la dotació de recursos econòmics i humans encaminats a la preservació d’aquest bé cultural.
   6. Fer accessible la documentació als investigadors i a la ciutadania en general.
   7. Alertar sobre l’extraordinària vulnerabilitat dels suports audiovisuals a la degradació física i a l’obsolescència tecnològica que pot fer-los il·legibles en pocs anys.
   8. Avançar en el coneixement del patrimoni audiovisual existent. Saber en quin estat de conservació es troba i quins són els riscos que amenacen la seva pervivència.
   9. Promoure en les organitzacions la gestió integral de la producció audiovisual des del moment en què ve concebut l’enregistrament fins el moment de la seva preservació a llarg termini per tal d’afavorir la seva reutilització i explotació.
   10. Desenvolupar plataformes de difusió conjunta i fomentar l’ús i l’explotació dels arxius audiovisuals en la creació de productes culturals, socials o comercials.
   11. Promoure l’ètica professional i el respecte als drets de propietat intel·lectual.
   12. Impulsar la creació d’instruments per a la formació i capacitació dels professionals responsables de la gestió del patrimoni audiovisual.
   13. Assentar les bases metodològiques per al treball als arxius audiovisuals promovent la creació de normatives, recomanacions i estàndards, i fomentant el coneixement en l’ús de les noves tecnologies.
   14. Establir criteris de selecció i tria documental que contribueixin a millorar l’eficiència dels arxius i que determinin quina documentació ha de ser custodiada permanentment.
   15. Dedicar recursos a la implantació de campanyes de digitalització del vídeo analògic.

 • Girona – Andorra la Vella – Barcelona
  Maig de 2015

  Publicat dins de General

  Comparteix:

  EL PATRIMONI AUDIOVISUAL DE CATALUNYA EN PERILL. Centenars de milers d’hores de vídeo i televisió podrien desaparèixer

  Comentaris tancats a EL PATRIMONI AUDIOVISUAL DE CATALUNYA EN PERILL. Centenars de milers d’hores de vídeo i televisió podrien desaparèixer

  L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL) de Catalunya i Andorra ha consensuat entre tots els seus membres una declaració que alerta del perill de desaparició del patrimoni audiovisual local. Aquesta declaració es presentarà el proper dimecres dia 10 de juny a les 12:30, a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

  Les enquestes dutes a terme per l’OPATL indiquen que hi poden haver a Catalunya i Andorra unes 250.000 hores d’enregistraments de vídeo, una part dels quals es troben encara en els seus suports originals en cinta magnètica. La vulnerabilitat d’aquestes cintes a la degradació física i a l’obsolescència tecnològica podria fer que les imatges i sons que contenen esdevinguin en pocs anys il·legibles. Per evitar-ho, caldria que les administracions actuessin aplicant polítiques públiques destinades a la preservació d’aquest patrimoni documental.

  Davant d’aquesta realitat, l’OPATL presentarà aquesta declaració que té com a objectiu posar de manifest la necessitat de preservar la documentació audiovisual procedent de les televisions locals, implicar les administracions en aquesta comesa i donar a conèixer la importància d’aquesta documentació com a font de coneixement i com a part del nostre patrimoni cultural.

  L’OPATL és una iniciativa de cooperació estable entre arxius i televisions locals de Catalunya i Andorra que va sorgir l’any 2008 per iniciativa del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA), l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD) i la Xarxa Audiovisual Local (XAL). En tots aquests anys, l’OPATL ha pogut constatar que existeix un risc real que part de la documentació audiovisual procedent de les televisions locals desaparegui de forma irreversible, ja que moltes de les cintes de vídeo estan arribant al final de la seva útil. En aquest sentit cal recordar que les cintes més antigues daten de 1980 i que el vídeo digital no s’acabaria imposant fins als inicis del segle XXI.

  El camí cap a la salvaguarda del Patrimoni Audiovisual d’Andorra i Catalunya passa necessàriament perquè les seves administracions d’arxius prenguin consciència d’aquest problema i actuïn en conseqüència amb la creació d’un Pla Nacional del Patrimoni Audiovisual destinat a la preservació d’aquest bé cultural imprescindible per entendre la realitat sociocultural dels darrers trenta anys.

  Per això l’OPATL té la voluntat de presentar la “Declaració per la protecció i la promoció dels arxius audiovisuals de les televisions locals d’Andorra i Catalunya” en un acte públic en el qual hi intervindran Joan Boadas, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona, Susanna Vela, cap de l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents del Govern d’Andorra, Joan Soler, president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya i Gabi Barragán, cap de l’àrea de comunicació, relació amb les entitats adherides i documentació de La Xarxa de Comunicació Local.

  Publicat dins de General

  Comparteix:

  L’OPATL presentarà al MAC la declaració per la protecció dels arxius audiovisuals de les televisions locals

  Comentaris tancats a L’OPATL presentarà al MAC la declaració per la protecció dels arxius audiovisuals de les televisions locals

  MAC_2015El Mercat Audiovisual de Catalunya, que se celebrarà el proper 3 de juny a l’espai Roca Umbert Fàbrica de les Arts, a Granollers, serà el marc per a la presentació de la “Declaració per la protecció i la promoció dels arxius audiovisuals de les televisions locals d’Andorra i Catalunya”.

  Aquesta declaració, impulsada per l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL), té com a objectiu posar de manifest la importància de destinar esforços a la preservació de la documentació audiovisual procedent de les televisions locals, així com donar a conèixer la importància d’aquesta documentació com a font de coneixement i com a part del nostre patrimoni cultural.

  La presentació d’aquesta declaració tindrà lloc a les 11 h del matí (Espai 3 / Sala 4) i hi intervindran Gabi Barragán, cap de l’àrea de comunicació, relació amb les entitats adherides i documentació de La Xarxa de Comunicació Local, en el paper de moderador, i com a ponents Joan Boadas, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona; Adelà Pujolà (departament de documentació de La Xarxa de Comunicació Local); Joan Soler, president de l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya, i Susanna Vela, cap de l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents del Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra.

  Publicat dins de General

  Comparteix:

  Presentació de l’OPATL a Girona en el marc del programa europeu Leonardo

  Comentaris tancats a Presentació de l’OPATL a Girona en el marc del programa europeu Leonardo

  Entre l’11 i el 13 de maig va tenir lloc a Girona una sessió del programa europeu Leonardo amb la participació de professionals procedents d’Holanda, Hongria i Suècia.

  leonardo_program

  El passat dia 11 de maig es va celebrar a Girona una nova sessió del programa europeu Leonardo, en el qual hi participa el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona, juntament amb altres insttitucions de quatre ciutats europes: Budapest (Hongria), Borâs (Suècia), Gävle (Suècia) i Schiedam (Holanda). Aquest programa consisteix en visites de treball i tallers que tenen com a objectiu la formació dels professionals dels arxius en la digitalització de documents i altres temes relacionats. Les sessions de treball van tenir lloc a les dependències de l’Arxiu Municipal de Girona i van comptar amb la participació de més d’una vintena de professionals.

  Com a part del programa, es va fer la presentació de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals de Catalunya i Andorra, a càrrec de Pau Saavedra. En el transcurs de la presentació es va donar a conèixer, entre altres qëstions, com es va produir la creació de l’Observatori, quina és la seva estructura o quina ha estat la feina feta en els seus anys d’existència.

  103_4905

  També es van tractar altres temes com la digitalització de les col•leccions fotogràfiques, el funcionament del portal Europeana, el projecte PREFORMA, la substitució de l’arxiu de paper per l’arxiu digital i el projecte europeu InterPARES TRUST.

  El darrer dia, aprofitant la coincidència d’aquestes jornades amb la celebració de l’exposició “Girona Temps de Flors”, es va oferir als participants amb una visita guiada pels carrers, patis i monuments de la ciutat.

  Publicat dins de General

  Comparteix:

  Acta de la 7a Trobada de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals

  Comentaris tancats a Acta de la 7a Trobada de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals

  Data: 15 de desembre del 2014
  Lloc: Sala 2 de tràmits de l’edifici administratiu del Govern d’Andorra
  Hora: 10h
  Assistents:
  – Joan Boadas, Centre de Recerca i Difusió de la Imatge
  – Gabriel Barragan, Xarxa de Televisions Local
  – Lluís Cermeno, Subdirecció General d’Arxius
  – Joan Comasòlivas, Arxiu Històric de Sabadell
  – David González Ruiz, Arxiu Històric de Sabadell
  – Adela Pujolà, Xarxa de Televisions Locals
  – Rudy van der Ploeg, Televisió del Clot-Sant Martí
  – Xavi Mujal, Ràdio Televisió d’Andorra
  – Montse Serra, Ràdio Televisió d’Andorra
  – Pampliega, TV Pirineus
  – Marta Pérez, Ràdio Televisió d’Andorra
  – Miquel Termens, Coordinador del Màster en Gestió de Continguts Digitals, Facultat de Biblioteconomia, UB
  – Pau Saavedra, Centre de Recerca i Difusió de la Imatge
  – Susanna Vela, Àrea d’Arxius i Gestió de Documents
  Excusen la seva assistència:
  – Teresa Cardellach, Arxiu Municipal de Terrassa
  – Roser Jordà, Televisió d’Ascó
  – Xavier Pedrals, Arxiu Comarcal del Berguedà
  – Joan Soler, President de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya

  Desenvolupament de la reunió

  Es llegeix l’ordre del dia i es comunica que el punt relatiu a la presentació del projecte del Llibre Blanc dels arxius i la gestió de documents de Catalunya, una iniciativa de l’Associació d’Arxivers de Catalunya, no es farà donat que el seu president, Joan Soler, no ha pogut assistir a la trobada d’avui.

  Resultat actualitzat de l’enquesta passada a les televisions i arxius i proposta d’accions
  Adela Pujolà explica el resultat actualitzat de l’enquesta facilitada a les televisions. A diferència dels anys 2004 i 2008, aquesta vegada només s’han obtingut 9 respostes i potser el resultat no és massa representatiu. El resultats de l’enquesta són els següents:
  – Hi ha molts arxius en DVCAM i CD. La majoria de formats són AVI i MPEG. El format dels fitxers de difusió és molt variat.
  – La majoria dels centres no digitalitzen perquè no tenen formats analògics.
  – De memòria virtual la majoria té més de 20 TB, la Xarxa en té més de 150 TB.
  – Els principals reproductors de vídeo són VHS.
  – Més del 50% tenen l’arxiu digitalitzat i un 36% l’arxiu catalogat.
  – La freqüència de consulta de l’arxiu és en un 50% diària, en un 25% setmanal i en un 25 % mensual.
  – El 60 % dels continguts són accessibles a través de la web.
  – Tres de cada nou televisions tenen una persona que s’encarrega exclusivament de l’arxiu.
  – Més del 50% aplica un criteri per la tria i eliminació dels materials digitalitzats, el que no es producció pròpia.
  – No hi ha massa informació sobre les afectacions en les cintes de vídeo.

  Les conclusions de l’enquesta:
  – Escassa resposta de les entitats adherides, només un 15 %.
  – L’enquesta potser és massa tècnica.
  – Formats de vídeo: DVCAM i CD. Tot i que el CD no és un format d’arxiu, és el que té la majoria.
  – El disc òptic és el més utilitzat; fer recomanacions per conservar-los.
  – El Media Asset Management (MAM) s’utilitza poc, és molt car i la majoria de les televisions no hi poden accedir.
  – Pel que fa a les necessitats, la majoria de les televisions demanen fons per al software i els recursos tècnics.
  – Les preguntes potser han estat massa ambigües.

  Per fer una bona enquesta es necessiten mitjans econòmics i mitjans humans que s’hi dediquin. Totes les TV locals estan a la Xarxa menys 4 o 5, en total unes 60 entitats. Així doncs, el repte de fer una enquesta entre totes les televisions locals és abastable. Una opció seria fer un conveni amb una universitat perquè es plantegés com a objectiu per als estudiants o als doctorands en màsters de documentació i arxius.

  Sense tenir dades del tot fiables, el nombre d’hores de vídeo procedents de les televisions locals podria situar-se en 200.000 h de televisió, un arxiu extraordinari. Les administracions haurien de prendre consciència de la magnitud del problema i ocupar-se’n. Si els arxius de les televisions locals segueixen creixent al ritme actual i no es dediquen esforços a la seva preservació, en uns quants anys el repte serà inabastable. Cada territori ha de ser responsable del que genera i ho ha de gestionar. Per tal de quantificar els recursos que es necessiten caldria conèixer les dades de cada arxiu audiovisual.

  Caldria més conscienciació per conservar aquests arxius. Un possible camí seria endegar projectes que poguessin rebre subvencions o ajudes a nivell europeu, etc. Per aconseguir això cal tenir més dades. Es necessita una enquesta que contingui una mostra més representativa i més exhaustiva.

  S’ha de revisar l’enquesta, el seu format, així com dedicar temps a la formació dels enquestadors.
  L’OPATL pot donar resposta a les necessitats d’informació dels arxius pel que fa a les bones pràctiques de conservació: manipulació dels materials, condicions d’emmagatzematge, temperatura i humitat, etc.

  Hi ha unes 50 TV i uns 36 arxius. Tenint en compte que en poden haver-hi alguns més dels quals no en tenim constància, estaríem parlant d’un total de 100 centres. Això no ho pot abastar una sola persona.

  En resum, l’enquesta ha estat útil però s’ha de revisar i fer-la més entenedora. Fer una enquesta més col·laborativa, més completa (no més extensa) i presencial. Donar més espai a les preguntes obertes. Formar un equip de 5 o 6 persones i realitzar la recollida de les dades in situ.

  Cal conèixer bé la normativa. Hi ha una normativa que obliga a la conservació a les TV? No hi ha obligació de dipòsit legal a les TV?. La normativa afecta en diferent forma les televisions públiques i les privades? 28 de les TV són de titularitat pública i estan sotmeses a la llei de patrimoni cultural.

  En relació a les TV privades, el representant de Pirineus TV demana la possibilitat de comptar amb incentius econòmics per a la gestió i la conservació. Oferir models de gestió. Oferir la possibilitat de comptar amb un repositori comú amb una còpia per als propietaris de la documentació dipositada.

  Creació d’un espai conjunt a Internet (canal Youtube de l’Observatori) que serveixi de difusió de continguts
  Pau Saavedra presenta la proposta de Canal Youtube de l’Observatori.

  Aquest canal ha de ser un espai virtual que tingui com a objectiu donar a conèixer els documents d’arxiu de les televisions en una plataforma comuna.

  Els seus objectius: la difusió d’aquests documents, la divulgació, la formació i l’intercanvi de documentació.
  S’ha escollit Youtube perquè té molts usuaris. Altres TV locals ja tenen el seu canal a Youtube. Es podrien pujar documents rellevants de cada TV, fer llistes de reproducció diferents (legalització, tutorials, evolució tecnològica, etc) Es tracta d’un bon mitjà de difusió.

  Qui farà el manteniment del canal Youtube? Un gestor de cada centre. La documentació que s’ofereix hauria de ser de producció pròpia pel tema de drets i hi hauria d’haver uns criteris quant als continguts. Cada 3 mesos es faria un recordatori via e-mail per actualitzar el canal de Youtube. S’han de crear gestors per cada TV i un administrador que ho gestioni.

  Elaboració d’una declaració conjunta sobre l’estat de la qüestió dels arxius de televisió
  Aquesta declaració conjunta hauria de recollir l’estat de la qüestió dels arxius de televisió, tot manifestant què volem.
  – Alertar les administracions sobre la qüestió de la conservació i gestió d’aquest patrimoni audiovisual.
  – Sensibilitzar el públic en general.
  – Posar en valor els professionals que treballen als arxius.
  – Promoure, normalitzar, crear estàndards, etc.
  – Per què és una documentació valuosa? Què significa la seva pèrdua? De quin volum estem parlant?.
  – Es requereixen recursos humans i econòmics.

  On hauria d’anar aquesta declaració? a la Direcció General d’Arxius, al Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, al Consell Audiovisual de Catalunya, a l’Institut Català Empreses Culturals, a la Corporació Catalana de Televisions, etc.

  Es proposa fer una roda de premsa a Barcelona donant a conèixer l’OPATL. S’hauria de fer un document escrit i un d’audiovisual per difondre a xarxes socials, web, premsa, etc.

  Es farà una proposta de declaració i es passarà a tothom per tal que cadascú faci les seves aportacions. Caldria tenir-ho enllestit durant el primer trimestre del 2015.

  Estat de l’elaboració de diferents guies tècniques per a ús freqüent
  Miquel Térmens presenta el disseny d’aquestes guies. S’han d’acabar de revisar i demanar els permisos als autors (Creative Commons). Es necessiten els logotips de les diferents institucions de l’Observatori amb la màxima resolució.

  Aquests documents es penjaran al blog. Miquel Térmens s’encarregarà de demanar als autors la finalització d’aquestes guies en els terminis acordats (3 o 4 guies tècniques)

  En els crèdits es mencionarà l’edició de les guies a nom de l’OPATL i la coordinació de l’edició a càrrec de Miquel Termens.

  Caldrà fer una base de dades amb informació completa de centres d’arxius i televisions.

  Taller pràctic de selecció i avaluació de documents

  Lluís Cermeno, secretari de la de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria de Documentació, fa una breu exposició de l’organització i funcionament de la CNAAD catalana.

  No es pot eliminar documentació sense l’avaluació de la CNAAD. Explica com s’ha de presentar aquesta documentació a la Comissió.

  La normativa podria ser d’aplicació per a la documentació audiovisual (procedent de les entitats públiques). Una TV privada que gestiona els seus arxius privats, com queda sotmesa?. Hi ha obligació de conservar la documentació d’una TV pública?. Ha de ser conservada i no pot ser eliminada sense autorització de la CNAAD, s’ha de fer proposta d’eliminació a la Comissió, no es pot eliminar sense autorització. S’avalua el que es conserva i el que s’elimina. S’elimina per conservar.

  Patrimoni de TV locals: criteris de conservació, producció pròpia, què és material d’arxiu “bruts”, les recomanacions són genèriques i poc especifiques. L’objectiu és conservar la informació i eliminar documentació. Hi ha consciència de conservar a les TV. Hi ha d’haver un representant de les TV que estigui a la CNAAD per poder avaluar. S’evidencia un desconeixement absolut de l’existència de la CNAAD per part de les televisions, tant públiques com privades.

  Els assistents demanen que s’articuli un grup de treball de l’Observatori per adaptar les propostes a la CNAAD. Es demana al secretari de la CNAAD que parli amb la presidència de la Comissió per nomenar un vocal i poder constituir un grup que hauria d’estar format per almenys sis membres de l’Observatori (es proposa Andorra, Xarxa, Sabadell, Universitat, 1 TV privada, 1 TV pública).

  Conclusions
  • Es demana una major implicació dels integrants de l’Observatori.
  • Realitzar una enquesta presencial adreçada als aproximadament 100 centres d’arxius i televisions, amb la col·laboració de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya i de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents.
  • Fer una declaració conjunta en relació a la preservació del patrimoni audiovisual andorrà i català.
  • Crear un espai conjunt a Internet mitjançant el canal de Youtube per donar visibilitat als arxius de les televisions locals i als continguts de l’Observatori.
  • Cloure el disseny de les guies tècniques de l’Observatori i crear eines de recursos bàsics.
  • Demanar la creació d’una comissió de treball especialista en documentació audiovisual en el marc de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental per poder establir els criteris per seleccionar la documentació audiovisual per a la seva preservació.

  Accions a dur a terme i responsables d’executar-les.
  1- Coordinació del canal Youtube. Donar accés a tots els membres de l’OPATL que ho sol•licitin. Posar per escrit una relació de continguts i un codi de bones pràctiques. Responsable: Pau Saavedra. Termini: 31 de març.
  2- Creació d’un grup de documents audiovisuals a la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental (CNAAD). Creació de taules d’avaluació per als documents audiovisuals. Responsable: OPATL (impulsor CRDI). Termini: 31 de maig
  3- Declaració conjunta sobre l’estat dels arxius audiovisuals. Redacció de la declaració conjunta sobre l’estat dels arxius audiovisuals. Comunicació a les institucions catalanes i andorranes competents. Responsable: OPATL (impulsor CRDI). Termini: 31 març
  4- Realització de les guies per a ús freqüent. Redacció de les tres primeres guies. Responsables: Miquel Térmens, David González, Adela Pujolà, Cinta Pujal, Pau Saavedra. Termini: 31 de maig.
  5- Realització d’un recurs esquemàtic per a la conservació dels documents audiovisuals amb pautes senzilles i informació gràfica. Responsables: David González, Adela Pujolà, Cinta Pujal, Pau Saavedra. Termini: 30 de juny.
  6- Realització de l’enquesta. Es pot fer a través de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya o a través d’un conveni amb alguna universitat. La preparació de l’enquesta hauria de ser fruit del consens entre els membres de l’OPATL. Hi haurà un període de formació als enquestadors. Responsable: OPATL (contactes iniciats amb l’AAC-GD). Termini: ?

  Publicat dins de Actes de les reunions

  Comparteix:

  Es posa en marxa el canal YouTube de l’OPATL

  Comentaris tancats a Es posa en marxa el canal YouTube de l’OPATL

  L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals ha creat aquest canal a Youtube amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor els documents que es conserven als arxius de les televisions locals.

  Canal YouTube de l’OPATL

  Els objectius d’aquest canal es varen presentar a la reunió de l’OPATL que va tenir lloc el 15 de desembre a Andorra. Els podeu llegir a continuació:

  CANAL DE YOUTUBE DE L’OBSERVATORI PERMANENT D’ARXIUS I TELEVISIONS LOCALS (OPATL)
  Ajuntament de Girona. Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)

  Consideracions inicials
  Els objectius del canal de Youtube de l’OPATL poden ser diversos:
  • Servir als membres de l’OPATL per fer difusió dels documents en vídeo que es troben als seus arxius
  • Ajudar a trobar eines per a millorar el tractament de la documentació audiovisual en els arxius
  • Conèixer la història de les televisions locals i de proximitat de Catalunya i Andorra
  • Afavorir el coneixement i l’intercanvi entre els diferents arxius i televisions

  Youtube és la comunitat de vídeo on line més gran del món amb milions d’usuaris. Serveix com a plataforma per a difondre qualsevol contingut audiovisual digital. Moltes organitzacions, públiques i privades, amb finalitat comercial o sense ànim de lucre, hi són presents, mitjançant el que s’anomenen canals, per donar a conèixer els seus productes.

  Entenem que aquest ha de ser un canal obert a tots els membres de l’OPATL que hi vulguin participar compartint els seus vídeos. La mateixa plataforma Youtube ofereix eines per tal que el canal pugui ser gestionat de forma col•lectiva, amb un administrador i múltiples gestors, cadascun dels quals, a través d’un nom d’usuari i una contrasenya, poden gestionar els continguts del canal.

  Moltes televisions locals ja tenen el seu propi canal de Youtube a través del qual difonen continguts emesos per la televisió. Hem pogut constatar aquest fet realitzant una cerca ràpida i poc exhaustiva a través de Youtube, on hem trobat una trentena de televisions locals i de proximitat de Catalunya i Andorra que ofereixen continguts a través de Youtube. Creiem que el canal de l’OPATL no ha de servir per recopilar tot allò que ja s’ofereix en altres canals, sinó que ha de trobar les seves directrius a partir dels mateixos principis i objectius que van inspirar la creació de l’OPATL.

  Objectius
  Si fem un cop d’ull als objectius de l’OPATL, publicats a la Guia de bones pràctiques per a la creació d’un Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals, podem veure en quins punts pot contribuir la creació d’aquest canal. Hem agrupat els diferents objectius en els següents grups:

  – Conèixer el patrimoni audiovisual procedents de les televisions locals i de proximitat de Catalunya i Andorra. Implica conèixer quines són les característiques d’aquest patrimoni, la seva distribució en el territori i el seu estat de conservació. Aquest coneixement pot servir tanmateix per alertar les Administracions de la possible destrucció d’aquest patrimoni per negligència o omissió.
  El canal de Youtube pot servir com a eina per oferir una panoràmica global de la documentació audiovisual procedent de les televisions locals. Pot servir per donar-la a conèixer i posar-la en valor. Creiem que aquest patrimoni audiovisual és bastant desconegut pel públic en general.
  Per donar resposta a aquesta qüestió proposem que cadascuna de les televisions i arxius que participen a l’OPATL, contribueixin amb continguts seleccionats que posin en valor la seva documentació d’arxiu. Només donant visibilitat a aquests continguts, es pot sensibilitzar el públic de necessitat de protegir-lo.

  – Conèixer les bases metodològiques per al treball dels arxius audiovisuals. Establir els principis teòrics i pràctics per a la descripció arxivística de la documentació, conèixer quines són les tecnologies existents en el processament del vídeo digital, les estratègies de preservació, etc.
  Youtube ofereix un gran volum d’informació en qualsevol àmbit del coneixement, també en el camp dels arxius audiovisuals. Alguns documents d’institucions importants com el JISC, la BBC o la Library of Congress tenen vídeos a Youtube que mostren el tractament de la documentació audiovisual en els arxius o quines són les noves tecnologies que s’apliquen en aquest àmbit. Aquests vídeos de producció aliena es poden vincular al nostre canal a partir d’una llista de reproducció.
  També es podrien fer vídeos de producció pròpia per tal que cadascun dels membres de l’OPATl mostrés com és el seu treball amb aquests materials. Sovint, pel que fa a l’ús pràctic de maquinari o de programari és molt més il•lustratiu un breu audiovisual que un text escrit.

  – Fomentar la participació i el compromís de totes les parts implicades.
  Youtube forma part del que coneixem com a xarxes socials, les quals tenen en comú que contribueixen a generar interrelacions i a millorar l’intercanvi de coneixements entre les parts.
  En aquest sentit, la plataforma Youtube ofereix les solucions tècniques que permeten que tots els membres de l’OPATL que ho desitgin, puguin contribuir a gestionar els continguts del canal. Tanmateix pot servir per compatir comentaris i impressions sobre aquests continguts.
  La metodologia de gestió d’aquest canal és una qüestió que cal consensuar entre les parts.

  – Fomentar les bones pràctiques en l’ús i intercanvi de documentació audiovisual partint del respecte als drets de propietat intel•lectual.
  La creació d’aquest canal pot servir perquè cadascun dels agents implicats pugui conèixer quins són alguns dels documents que es custodien en els arxius d’altres organitzacions de la mateixa índole. Això obre la possibilitat a l’intercanvi de documentació.
  La creació i ús d’aquest canal ha de partir del principi del respecte als drets de propietat intel•lectual. Aquest és un dels punts crítics que condicionen la seva viabilitat i creiem que és necessari establir un codi de bones pràctiques que determini els límits d’allò que es pot i no es pot fer.

  – Contribuir a donar resposta a les necessitats de formació en l’àmbit de la gestió dels arxius i les televisions audiovisuals
  Aquest canal pot servir per a l’estudi de la història de les televisions locals de Catalunya i Andorra: com es van originar, quina ha estat la seva evolució o com es conserva i gestiona la documentació audiovisual que s’ha generat al llarg del temps. En aquest sentit pot tenir una utilitat en la formació de professionals vinculats a aquests àmbits.

  El canal de l’OPATL
  https://www.youtube.com/channel/UC94hfuVHpAxvwRByEiMtWuA
  Hem donat d’alta el canal de Youtube de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL) en fase de proves, per tal que serveixi com a punt de partida per discutir sobre l’oportunitat de posar-lo en marxa i de quina manera.
  Els continguts presentats són en la majoria els del fons de Televisió de Girona que gestiona el CRDI de l’Ajuntament de Girona. També hi ha un vídeo de la Televisió de Sabadell. Els continguts s’han organitzat en llistes de reproducció de la següent manera:
  – Una llista de reproducció per a cada televisió o institució que hi sigui present. Actualment hi ha les de Televisió de Girona i Televisió de Sabadell. En aquest espai es recomana que cada organisme comparteixi els documents que cregui que són representatius del seu arxiu audiovisual.
  – La història de les televisions locals: Documents que parlin sobre la història de les televisions locals.
  – La legalització de les televisions locals: Una llista de reproducció per conèixer el camí que han recorregut les televisions locals fins assolir la seva regulació i consolidació.
  – Els mitjans tecnològics: Documents que mostrin l’evolució de la tecnologia del vídeo, des de les primeres cintes de vídeo i l’emissió analògica a la producció digital i la TDT.
  – Els arxius de vídeo: Documents que mostrin metodologies i eines per a la gestió i el tractament de la documentació videogràfica en els arxius.
  – Els gèneres televisius: Documents que mostrin les diferents tipologies o gèneres televisius per a l’estudi de la història de les televisions locals.
  – El Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual: Llista de reproducció on es poden compartir tots aquells continguts realitzats per a commemorar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

  No cal dir que totes aquests llistes de reproducció són provisionals i que és feina de l’OPATL consensuar l’estructura d’aquest canal de Youtube.

  Publicat dins de General

  Comparteix: