Reclama a la Generalitat un pla estratègic per a garantir el futur dels fons de l’ens públic. Assegura l’existència d’una televisió pública valenciana seria la millor manera de garantir el futur i una bona conservació del patrimoni.

El CVC reclama a la Generalitat que presente un pla estratègic que garantisca el futur dels arxius de RTVV després del seu tancament, així com una proposta concreta per a inventariar i digitalitzar “en un temps breu” tots els fons presents i futurs de l’antic canal públic.

Així figura en l’informe sobre la situació actual dels arxius de RTVV que ha aprovat aquest dilluns l’òrgan consultiu en el ple del mes de gener. El document és fruit de la visita que diversos membres del CVC van realitzar el passat 23 d’octubre al complex de RTVV a Burjassot, on es van reunir amb dos membres de la comissió liquidadora, la cap del departament de documentació i responsable del departament d’informació

El document realitza una radiografia de la situació actual dels fons audiovisuals de la televisió i la ràdio valencianes, atresorats durant anys abans del cessament de les emissions del 29 de desembre de 2013. Així, en el dictamen s’assenyala que ara mateix hi ha 23 persones inventariant i digitalitzant arxius.

A més, detalla que l’arxiu audiovisual consta de 250.000 cintes; hi ha 50.000 hores d’imatges digitalitzades i en queden 101.800 pendents. Alhora, l’arxiu sonor de la televisió consta de 12.000 discs compactes; el de la ràdio inclou 3.500 DAT, 28.000 registres en el servidor i 30.000 compactes.

El CVC constata que els materials de les delegacions de Castelló de la plana i Madrid, com els llibres i discs, estan correctament registrats i catalogats. També els llibres de la ràdio estan ja registrats i catalogats però no el material discogràfic i d’altres suports, que ja ha arribat a les instal·lacions de Burjassot però que es troba sense registrar ni catalogar. Falta inventariar, afig, entre molts altres, els fons procedents de la delegació d’Alacant i de Ràdio 9 en part.

Arxiu sanitari

L’informe es refereix també a l’arxiu sanitari –és a dir, les històries clíniques dels extreballadors–, que es custodia en la instal·lacions de RTVV, i a una part no significativa de l’arxiu administratiu que també està en l’edifici de Burjassot i la resta es conserva en els magatzems d’una empresa especialitzada en conservació de documents.

En aquest sentit, l’informe recull que als membres del CVC se’ls ha informat que el contracte amb l’empresa Recall Information Management finalitzava el desembre del 2014 i que la comissió liquidadora recomanaria no renovar el contracte i traslladar la documentació a les dependències de RTVV. Segons la informació rebuda, afig el CVC, “aquesta documentació ja estava emmagatzemada per empreses externes quan RTVV estava operativa”.

L’organisme comenta igualment que s’han digitalitzat unes 50.000 hores de gravació audiovisual i s’intenten prioritzar les gravacions úniques i les de fets irrepetibles. Calculen que amb els treballadors actuals i afegint els arxius de la ràdio i els de Madrid, Alacant i Castelló, tardaran uns deu anys a digitalitzar i inventariar el material del qual actualment disposen.

Patrimoni de tots

L’informe ha rebut el vistiplau del ple del CVC amb algunes lleugeres modificacions per a eliminar els termes considerats “subjectius” per alguns consellers i reformar una consideració en la qual se sosté que l’existència d’una televisió pública valenciana seria la millor manera de garantir el futur i una bona conservació dels arxius de RTVV, que “no són sols una notícia, sinó patrimoni i història” dels valencians, ha declarat el secretari de la institució, Jesús Huguet.

A més, en les seues conclusions el CVC recomana que els treballs de la comissió liquidadora acaben “com més prompte millor” (tot i que ací s’ha recordat les successives renúncies de diversos liquidadors els últims temps); i qualifica de “prioritari” que la Generalitat assumisca la seua responsabilitat de guarda i custòdia de tots els arxius, tant administratius com audiovisuals. “Cal evitar la fragmentació dels arxius que suposa situar-los en diversos depòsits; per tant, és convenient ubicar en un espai únic tots els arxius, tant els administratius com els audiovisuals”, afig.

El CVC creu també convenient que, “com a mínim se subroguen els 23 treballadors actuals a la Generalitat per a evitar que es detinga el procés de catalogació, registre i digitalització dels diferents arxius”. “Alhora–prossegueix–, caldria accelerar el procés de digitalització a fi d’evitar el deteriorament dels registres” i, finalment, aposten per elaborar un pla d’ús dels arxius per part de particulars i institucions.

També anima l’entitat cultural que l’executiu valencià aprove un pressupost per a l’any 2015 que permeta arribar a tots els objectius citats i que definisca quin serà el procediment de traspàs de l’arxiu de RTVV a la Generalitat.

Extret de: El CVC xifra en 10 anys els treballs de digitalització i inventari dels arxius de RTVV. El Punt Avui. 26/01/2015

Publicat dins de General

Comparteix:

Data: dilluns 15 de desembre del 2014
Lloc: Sala 2 de l’edifici del Govern d’Andorra. C. Prat de la Creu 62-64
Andorra la Vella. Principat d’Andorra
Horari: 10-15h
Ordre del dia proposat:
1. Balanç de les accions de l’Observatori. A partir dels acords de la reunió anterior
2. Estat de l’elaboració de diferents guies tècniques per a ús freqüent
3. Presentació del projecte del Llibre Blanc dels arxius i la gestió de documents de Catalunya, una iniciativa de l’Associació d’Arxivers de Catalunya
4. Taller pràctic i estratègic per presentar documents o sèries documentals a les respectives Comissions Nacionals d’Avaluació i Accés de Documents. Quins documents presentar?, com presentar la informació?, a qui com i quan ens hem d’adreçar?, procediment de presentació de documents, terminis, vinculació i execució de les resolucions…

Publicat dins de General

Comparteix:

El PP rebutja la proposta dels socialistesque demanen que siguen declarats BIC “per l’especial importància per al patrimoni cultural”

La diputada del PP Maite Parra ha assegurat que la Conselleria de Cultura preveu que l’arxiu audiovisual de RTVV) es diposite en l’IVAC La Filmoteca i que l’Arxiu Històric es faça càrrec dels documents administratius de la cadena pública. D’aquesta manera, ha afirmat que el patrimoni audiovisual i administratiu de RTVV està “més que protegit”. Amb aquest argument, els populars han rebutjat la proposició no de llei presentada pel socialista Juan Soto per sol·licitar que, segons ha dit, les prop de 250. 000 cintes de vídeo i més de 1.300 cintes de veu que recorren un quart de segle de la història siguen declarades BIC. La resta de grups han donat suport a la proposta socialista.

Parra considera que la proposició del PSPV no és necessària perquè la Llei d’Arxius i la de Patrimoni Cultural ja estableixen la capacitat legal perquè la Generalitat puga disposar d’aquests arxius per a la seua protecció. Així mateix, la parlamentària popular ha afirmat que aquesta iniciativa és una “obvietat” que respon a una estratègia nova del PSPV, secundada pels socis del tripartit “per centrar l’atenció en el tancament de RTVV que va obeir –ha remarcat– a qüestions econòmiques”.

Juan Soto ha recordat que el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes i l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) han instat a la Conselleria de Cultura la declaració BIC del patrimoni audiovisual de RTVV. Així mateix, ha destacat que la declaració BIC compta amb els informes favorables del CVC i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, que són institucions consultives de la Generalitat, ha apuntat. “Ja van tindre la trista actuació de tancar RTVV, no silencienn ara el record del nostre poble”, ha reclamat Soto als populars.

Extret de: Els fons audiovisuals i documents de RTVV es custodiaran a La Filmoteca i l’Arxiu Històric. El Punt Avui. 09/04/2014

Publicat dins de General

Comparteix:

5 anys de l’Observatori

Desactiva els comentaris

Presentem les accions fetes durant aquests primers 5 anys de funcionament de l’Observatori per reconèixer la necessària existència de l’Observatori com una eina d’acció per a la conservació dels arxius de televisió.
Memoria_5anys_OPATL
OPATL_Quadre_documents_recursos

Publicat dins de General

Comparteix:

CARTA OBERTA A LA GENERALITAT VALENCIANA

Desactiva els comentaris

Davant del tancament immiment de la Ràdio i la Televisió valencianes (RTVV), des de l’Associació d’Arxiversi Gestors de Documents Valencians volem manifestar:

Que des de 1982, amb la promulgació de l’Estatut d’Autonomia, la Comunitat Valenciana té plenes competències en matèria d’arxius. Unes competències que han estat concretades a través de la lleis valencianes de Patrimoni, de 1997, i la Llei d’Arxius de 2005.

Tot i això, la política arxivística ha tingut moltes mancances (moltes conselleries no disposen de servei d’arxiu, p.e.) fonamentalment per una manca de previsió, de planificació i de visió a mig i llarg terme. Precisament allò que podem aportar els arxivers i que cada vegada més sembla absent de les decisions polítiques.

El tancament de Canal 9 no es pot fer sense considerar les conseqüències que se’n deriven. I una d’elles, ben important i de la qual se’n parla poc, és què passarà amb el patrimoni audiovisual i documental de la ràdio i la televisió valencianes. Qui se’n farà càrrec de la documentació en formats de cinta i dels aparells reproductors corresponents? Qui continuarà digitalitzant els formats obsolets? Qui i com conservarà milers i milers d’hores de gravació? Qui i com podrà fer-ne difusió? També anem a privatitzar la gestió de la documentació pública audiovisual? Aquests són tan sols algunes de les preguntes que caldria fer-se.

No són preguntes menors. La societat i els professionals valencians hem de reaccionar davant de decisions que apunten en la línia de desmuntar el ja feble entramat institucional dels valencians.

En conseqüència, demanem una actuació concreta i responsable de prevenció, planificació i gestió dels mitjans humans i tècnics necessaris per tal de conservar en condicions adients:

 • - L’arxiu audiovisual de Canal 9
 • - L’arxiu sonor de Ràdio 9
 • - Tota la documentació administrativa derivada de la gestió d’aquesta empresa al llarg de la seua existència

Així mateix, estimem que aquestes accions deurien produir-se en el marc d’una política arxivística emmarcada en la Llei d’Arxius de la Generalitat Valenciana promulgada l’any 2005 i sota plena responsabilitat del Servei d’Arxius de la Generalitat Valenciana i del Sistema d’Arxius Valencians.

Igualment, manifestem el nostre desig que en el futur siga possible i real una radiotelevisió valenciana capaç de gestionar i difondre aquest patrimoni documental audiovisual així com fer realitat uns mitjans de comunicació públics, valencians, professionals i plurals.

Gandia, 21 de novembre de 2013.

Jesús E. Alonso i López

President de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians

Publicat dins de General

Comparteix:
 • Lloc: Girona
 • Dia: 4 de novembre de 2013
 • Hora: de 10 h a 14.30 h
 • Assistents: 24 persones representant 16 organismes i institucions
 • Joan Boadas. Ajuntament de Girona. CRDI
 • David Iglésias. Ajuntament de Girona. CRDI
 • Pau Saavedra. Ajuntament de Girona. CRDI
 • Lluís-Esteve Casellas. Ajuntament de Girona. SGDAP
 • Roser Rodríguez. Arxiu Municipal de Granollers
 • Pepi Rafel. Televisió del Clot
 • Rudi van der Ploeg. Televisió del Clot
 • Joaquim Daban. Arxiu Municipal de Lloret
 • Jaume Camprubí Roca. ADAG de Granollers Audiovisuals
 • Joan Soler i Jiménez. Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya
 • Jordi Piqué Padró. Ajuntament de Tarragona. Servei d’Arxiu i Documentació Municipal
 • Marta Pérez. Ràdio i Televisió d’Andorra
 • Montse Serra. Ràdio i Televisió d’Andorra
 • Jordi Morgades Albiol. RTVVilafranca
 • Eduard Pons. Televisió de Girona
 • Adela Pujolà. Xarxa Audiovisual Local
 • Judit Aparicio. Xarxa Audiovisual Local
 • David González. Arxiu Històric de Sabadell
 • Joan Comasòlivas. Arxiu Històric de Sabadell
 • Teresa Cardellach. Arxiu Municipal de Terrassa
 • Susanna Vela. Arxiu Nacional d’Andorra
 • Miquel Térmens. Universitat de Barcelona
 • Sergi Alonso. Maquimpres
 • Àlex Quiles. Maquimpres

Presentació

Joan Boadas, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) dona la benvinguda als assistents a la 6a trobada anual de l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (en endavant OPATL). Joan Boadas parla de la creació de l’OPATL i de com entre els seus objectius està el de contribuir a la preservació d’un patrimoni audiovisual que és ingent a causa de la proliferació de televisions locals a Catalunya en els dues darreres dècades del segle passat. Recorda que segons les dades de l’última enquesta recollida aquest patrimoni s’estima en 140 mil hores i que una part d’aquest patrimoni està en risc de desaparèixer.

Joan Boadas també fa balanç dels compromisos adquirits per l’OPATl en la seva darrera trobada anual a Andorra la Vella i recorda que d’aquests compromisos no s’ha complert cap.

Susanna Vela, cap de l’Arxiu Nacional d’Andorra, posa en valor la feina realitzada per l’OPATL en els seus 5 anys de funcionament i reclama més optimisme per part de tots aquells que han col·laborat en aquesta iniciativa. D’altra banda confirma el compromís de l’ANA per seguir apostant per l’OPATL.

Joan Soler, president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya es mostra convençut de la utilitat de l’OPATL i creu que ha de servir per donar l’alerta sobre la necessitat d’establir polítiques públiques en aquesta matèria.

A continuació cadascun dels assistents es presenta a si mateix.

Experiències i comunicacions

Miquel Térmens, professor de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, fa la presentació “Indicacions per fer sostenible la preservació dels arxius audiovisuals”. En aquesta presentació Miquel Térmens analitza quins són els factors que han de tenir en compte els arxius audiovisuals a l’hora de planificar la seva estratègia de preservació digital i analitza les diferents opcions tecnològiques que existeixen en l’actualitat.

Sergi Alonso, representant de l’empresa Maquimpres, presenta el software de gestió documental Fotoware i les solucions Fotostation i Fotoweb, així com el mòdul de gestió de vídeo Viarchive i l’eina per a la millora de la imatge Colour-Science.

Jordi Piqué, cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona presenta l’experiència “La recuperació de la primera televisió municipal de Tarragona”. TVMT va ser la primera televisió local que va emetre a Tarragona i ho va fer durant les festes de Santa Tecla de l’any 1985 i l’any 1986. Jordi Piqué parla de com el el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal va recuperar la documentació de la TVMT i presenta un audiovisual sobre aquesta aquesta experiència.

Debat

Pau Saavedra, tècnic d’arxius del CRDI dona a conèixer l’enquesta elaborada conjuntament amb David González, de l’Arxiu Històric de Sabadell, amb l’objectiu que sigui enviada a les televisions locals i als arxius de Catalunya i Andorra.

Joan Boadas proposa que l’OPATL faci una declaració sobre l’estat del patrimoni audiovisual de les televisions locals i que sigui enviada a la Subdirecció General d’Arxius de la Generalitat.

Adela Pujolà, documentalista de la Xarxa Audiovisual Local, parla de la necessitat de definir una estratègia per a l’OPATL i es qüestiona si aquest ha de ser només un fòrum d’intercanvi d’experiències i coneixements o si hauria d’anar més enllà i crear, per exemple, un repositori comú on emmagatzemar els arxius de vídeo digital de les televisions locals.

Joan Boadas replica que l’OPATL ha de servir per alertar l’Administració de la necessitat de vetllar per la preservació d’aquest patrimoni però no pot dur a terme determinades accions com la de crear un repositori comú.

Joan Soler creu que l’OPATL ha de ser un espai de denúncia i proposa crear un producte audiovisual on es posi de manifest el risc en què es troba aquest patrimoni.

Joan Boadas proposa la creació d’una plataforma comuna on fer difusió dels arxius de les televisions locals de Catalunya i Andorra a l’estil del portal Euscreen (Catscreen, Andscreen).

Pepi Rafel comenta que les televisions de districte de Barcelona i molt concretament la que ella dirigeix que és la Televisió del districte Clot-Sant Martí, es troba en un perill real de desaparèixer i fa una crida a l’OPATL perquè defensi la continuïtat d’aquestes televisions. Pepi Rafel es queixa de l’actitud dels responsables polítics.

Susanna Vela incideix en la feina realitzada per l’OPATL i parla de la necessitat d’acabar els documents iniciats pels diferents grups de treball sobre temes arxivístics com ara la valoració i selecció dels documents, la catalogació, la digitalització, etc.

Teresa Cardellach, de l’Arxiu Municipal de Terrassa i en representació també de Canal Terrassa TV, defensa l’existència de l’OPATL i argumenta que alguns dels documents que s’han elaborat han servit de base als treballadors de Canal Terrassa TV per dur a terme les tasques de preservació de l’arxiu de la televisió.

Joan Comasòlivas, director de l’Arxiu Històric de Sabadell, creu que és prioritari definir les necessitats dels arxius de les televisions locals per poder anar amb un informe a l’Administració i ser capaços d’identificar què és el que es pot perdre i quins mètodes es poden emprar per evitar-ho. Joan Comasòlivas parla també d’elaborar algun producte que sigui d’interès per als polítics.

Joan Boadas remarca que per a definir aquestes necessitats cal rebre abans els resultats de l’enquesta.

David González parla de la necessitat d’organitzar el corpus teòric que ha creat l’OPATL en els seus 5 anys de funcionament en una sèrie de documents que siguin fàcils de consultar.

Miquel Térmens s’ofereix per a realitzar les tasquests d’edició d’aquests documents.

Joan Soler diu que en el cas que es produeixi el tancament d’una televisió local i el seu arxiu audiovisual es vegi en risc de perdre’s, l’AAC assumirà el compromís d’actuar com a mitjancer i buscar una possible sortida que asseguri la preservació d’aquest arxiu.

Compromisos i acords

 • L’AAC i la XAL es comprometen a enviar als arxius i a les televisions locals l’enquesta elaborada per l’OPATL i a fer-ne el seguiment de la participació.
 • S’acorda valorar la possibilitat de fer una declaració conjunta en relació a la preservació del patrimoni videogràfic
 • S’acorda crear un espai conjunt a Internet, ja sigui mitjançant un canal de Youtube o una altra plataforma, per donar visibilitat als arxius de les televisions locals
 • S’acorda tancar els documents en procés de creació i crear algunes guies pràctiques que serveixin per al treball amb els arxius audiovisuals de les televisions locals
 • S’acorda valorar la possibilitat de desenvolupar una eina per avaluar la qualitat del vídeo digitalitzat
 • S’acorda valorar la possibilitat de crear un vídeo de denúncia que alerti del risc en que es troba aquesta documentació

S’estableix tanmateix la necessitat d’elaborar un calendari i definir els responsables de l’execució d’aquests acords.

 

Publicat dins de Actes de les reunions

Comparteix:

 L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL) es va reunir ahir a l’Arxiu Municipal de Girona per tractar diverses qüestions relacionades amb l’àmbit dels arxius audiovisuals de les televisions locals.

En total van assistir 25 professionals representant 15 organismes i institucions.

De l’ordre del dia cal destacar la presentació de Miquel Térmens, professor de la Universitat de Barcelona, amb el títol “Indicacions per fer sostenible la preservació dels arxius audiovisuals”; la demostració del funcionament del mòdul de vídeo Viarchive del gestor documental Fotoware, a càrrec de l’empresa Maquimprès,  i l’experiència de l’Arxiu Municipal de Tarragona en la recuperació de la primera televisió municipal de la ciutat, presentada Jordi Piqué, cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona.

La jornada es va cloure amb un debat entre els assistents sobre els riscos que afecten la documentació en vídeo generada per les televisions locals i les possibles solucions per assegurar-ne la seva preservació.

Publicat dins de General

Comparteix:

Jordi Sasplugas. El mirador d’Andorra” (2013) és un curt documental produït per l’Arxiu Nacional d’Andorra, mitjançant Qucut Produccions, sobre la trajectòria professional de Jordi Sasplugas, una persona notable dins el món de la cultura audiovisual d’Andorra i Catalunya. Un apassionat del cinema i de la vida.

Amb motiu del Dia mundial del patrimoni audiovisual, “Salvem la nostra herència per la generació propera”.

Publicat dins de General

Comparteix:

ORDRE DEL DIA:

 • Lloc: Girona
 • Dia: 4 de novembre de 2013
 • Hora: de 10 h a 14.30 h

10.00 – 10.15 h   Salutació de l’alcalde de Girona Carles Puigdemont

10.15 – 10.30 h   Presentació dels assistents. Balanç de les activitatS realitzades per l’OPATL durant l’any

10.30 – 11.15 h   “Indicacions per fer sostenible la preservació dels arxiuS audiovisuals”, a càrrec de Miquel Térmens, professor de la Universitat de Barcelona

11.15 – 11.30 h   Pausa cafè

11.30 – 12.30 h   Presentació del mòdul de vídeo del gestor documental Viarchive de Fotostation/Fotoware

12.30 – 12.45 h   “La recuperació de la primera televisió municipal de Tarragona”, a càrrec de Jordi Piqué, Cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona

12.45 – 13.00 h   Presentació de projectes dels membres de l’OPATL

13.00 -14.30 h    Debat i conclusions

14.30 h                 Dinar

Publicat dins de General

Comparteix:

L’Ajuntament de Girona, mitjançant el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i el Museu del Cinema, organitza tres activitats per commemorar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2013:

http://www.girona.cat/sgdap/cat/dia_patrimoni_audiovisual.php

El CRDI inaugura les sales permanents del Museu de la Fotografia de Girona (MFGi), un espai virtual on s’exposen les imatges més representatives de la història de la fotografia a Girona.

 

El CRDI organitza la projecció de l’audiovisual “Girona, un segle de creació fotogràfica” que repassa la història de la fotografia gironina i que serà presentat per David Iglésias Franch, tècnic d’arxius del CRDI.

 

El Museu del Cinema presenta tres nous audiovisuals que reprodueixen el funcionament de tres aparells exposats a la seva col·lecció permanent: el Beale’s Choreutoscope (Coreutoscopi de Beale), Gran Bretanya, 1866-1880; el Wheel of Life Lantern (Llanterna de la “Roda de la vida”), Gran Bretanya, 1871, i la Caixa d’òptica, c. 1750-1780.

Publicat dins de General

Comparteix: